Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Vácon felállítják a Hóman-szobrot

2016.02.10. 10:58

Miután a heves hazai és nemzetközi tiltakozások hatására Székesfehérváron nem sikerült szobrot állítani Hóman Bálint történésznek, az elkészült alkotást Vácra szállítják, ahol mindenképpen fel fogják állítani, értesült az Index. 

A lapunk birtokába jutott jegyzőkönyv szerint a váci Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság február 9-i ülésén a bizottság egyik külsős tagja, Moys Csaba jelentette be, hogy kapcsolatban áll a székesfehérvári Hóman Bálint alapítvánnyal, akik megígérték, hogy Vácnak adják a szobrot. 

A Hóman-szobor látványterve
A Hóman-szobor látványterve

A jegyzőkönyv szerint Moys azt mondta, hogy a szobor számára már ki is néztek egy közterületet Vácon, de ha a város nem járul hozzá, akkor magánterületen fogják felállítani. Moys azt is bejelentette, hogy ő és az általa vezetett Váci Reménység Egyesület aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy támogatást szerezzenek a szobor köztéri felállításának. 

Marad a Hóman Bálint utca is

Ugyanerre a bizottsági ülésre négy váci ellenzéki képviselő (Bóth János, Ferjancsics László, Kiss Zsolt és Krauze István) beterjesztette, hogy nevezzék át a váci Hóman Bálint utcát Híradó utcára, mert "a város jóhírnevét veszteség éri", ha az elmúlt hetek Hóman körüli botrányai után marad a náci kollaboránsról elnevezett köztér. 

A váci városvezetés állásfoglalást kért a Kormányhivataltól, akik lepattintották az ügyet, mondván ez települési hatáskör, de ha nem tudnak dönteni, kérdezzék meg a Magyar Tudományos Akadémiát. A kormányhivatal január 28-i válasza után Fördős Attila polgármester február 4-én kért állásfoglalást az MTA-tól. A dátumok azért fontosak, mert az MTA állásfoglalása nem érkezett meg a február 9-i bizottsági ülésre, a határozati javaslatot pedig végül leszavazták.

Megkerestük Vác polgármesterét, hogy mi az álláspontja a szoborral és az utcanévvel kapcsolatban, a titkárától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a polgármester nem kíván nyilatkozni a témában. 

Néhány órával később a polgármesteri hivatal osztályvezetője a következőt írta nekünk: "A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésén az egyik külsős tag álláspontja szerint amennyiben a város nem ad engedélyt a szobor felállításához, akkor azt magánszemélyek magánterületen helyezik el. Vác város vezetésének nem áll szándékában és korábban sem tervezte, hogy Hóman Bálint szobrot állítson fel közterületen".

Update: Rosszul fogalmazott vagy átírták a jegyzőkönyvet

Cikkünk megjelenése után a Magyar Nemzet elérte a székesfehérvári Hóban Bálint Alapítvány kuratóriumának elnökét, aki cáfolta, hogy Vácnak ígérték a szobrot. Kováts Gábor szerint sok önkormányzat és magánszemély jelezte, hogy szívesen segítenének nekik, de még nem született döntés a szobor sorsáról. 

A lap Moys Csabát is elérte, aki azt mondta, lehet, hogy rosszul fogalmazott, vagy átírták a jegyzőkönyvet. A képviselő állítása szerint csak annyit akart jelezni, hogy Hóman váci kötődése miatt (a váci börtönben halt meg) Vác otthont adhatna a szobornak. Moys azt is elmondta a lapnak, hogy a Váci Reménység Egyesület vezetőjeként nem a szobor ügyében indított aláírásgyűjtést, hanem hogy maradjon meg Vácon a Hóman Bálint utca. 

Így nem lett Hóman-szobor Székesfehérváron

Mint már korábbi cikkünkben összefoglaltuk, 2015. március 6-án a Fővárosi Törvényszék rehabilitálta Hóman Bálintot, akit még 1946-ban ítéltek el háborús bűntettért, amiért támogatta a Szovjetunió elleni hadba lépést. Hóman posztumusz felmentését ügyvédként Varga István volt fideszes képviselő érte el.

2015-re a Hóman Bálint Kulturális Alapítvány nevű civil szervezet 15 millió forintot kapott az Igazságügyi Minisztériumtól, további közel 2 milliót pedig a székesfehérvári önkormányzattól, hogy szobrot állítsanak Hómannak Székesfehérváron. Az önkormányzat fideszes és jobbikos képviselői az ügy mellé álltak, miközben a baloldal, zsidó szervezetek és civilek tiltakoztak.

Ahogy közeledett a szoborállítás december 29-i dátuma, úgy érkeztek a tiltakozások. Amerikai zsidó szervezetek és antiszemitizmus ellen küzdő kongresszusi politikusok is több hullámban bírálták a projektet. A legfőbb bajuk az volt, hogy a magyar kormány közpénzt adott egy antiszemita politikus szobrára.

Az Orbán-kormány miniszterei, Lázár János, Balog Zoltán és Trócsányi László sorozatosan elhatárolódtak a szoborállítástól. A felelősséget a civilekre hárították, hiszen ők a kezdeményezők, illetve Székesfehérvár önkormányzatára.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András kiállt a szobor mellett és arról beszélt, se Budapestről, se Amerikából ne mondják meg neki, kinek lehet emlékműve a városban, és kinek nem. Két nap alatt azonban még ő is meghátrált, és felszólította a Hóman Alapítványt, ne állítson szobrot, vagy fizesse vissza a közpénzt, amit a szoborra kapott.

Kováts Gábor, a Hóman Alapítvány elnöke pár nappal később kiállt a sajtó elé és azt mondta, mindenképpen felállítják a szobrot. Ahogy azonban megírtuk, maga az alapítvány sem viselhetné Hóman nevét a fideszes alaptörvény és egy olyan törvénymódosítás szerint, mely korlátozta az önkényuralmi rendszerekhez kötődő névhasználatot.

Obama nyomta, Orbán elutasította 

Az Egyesült Államok képviselője, Robert Berschinski helyettes államtitkár nyilvánosan is felszólította a magyar kormányt, hogy ne csupán ne támogassa, de akadályozza meg a szobor felállítását. Barack Obama amerikai elnök pedig azt mondta, hogy élen jártak a magyar kormány meggyőzésében, hogy ne állítsák fel a szobrot. Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke ezzel kapcsolatban azt írta az Index-nek: 

„Valóban volt ilyen amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, amit Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasított. Általánosságban bármilyen külföldi nyomásgyakorlás csak hátráltatja az ügyek elintézését, és pontosan ez történt a Hóman-szobor ügyében is.

A magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!