Ágnes
-13 °C
0 °C

Áder János ismét cáfolta, hogy ENSZ-főtitkár szeretne lenni

2016.02.11. 14:35

Makacsul tartja magát az a pletyka, hogy Áder János köztársasági elnök megpályázza a 2016 év végével megüresedő ENSZ-főtitkári tisztséget, a magyar államfő viszont csütörtökön kijelentette: nem ő lesz Magyarország jelöltje a posztra - írja az MTI. A köztársasági elnök ugyanakkor már tavaly márciusban is cáfolta a hírt.

Az éppen egy soproni klímavédelmi rendezvényen előadó Áder hírlapi kacsának nevezte azt, hogy valaha is pályázni akart. Elmondta, valahányszor a klímaváltozásról beszél, előkerül ez a pletyka, de ő szeretné kitölteni államfői megbízatását, ami 2017. május 9-ig szól.

Mint mondta, minden olyan tisztséget, amit eddig a választóktól vagy a parlamenttől kapott, igyekezett hiánytalanul és maradéktalanul ellátni. A négy éve megkezdett köztársasági elnöki munkájával sem tenne másként, ezért értelmetlennek és feleslegesnek nevezte a főtitkárjelöltségéről szóló híreszteléseket.

Azért merült fel Áder jelöltsége, mert Ban Ki Mun főtitkár mandátuma idén év végén lejár. Az ENSZ szabályai szerint a főtitkári posztra a világ egyes régiói rotációs rendszerben jelölhetnek diplomatákat, ezúttal - a szervezet történetében először - Kelet-Európa van soron. A magyar államfő pedig az elmúlt években többször vett részt klímaváltozásról szóló nemzetközi és belföldi fórumokon. Ebbe sokan látták bele azt a valószínűtlen helyzetet, hogy Áder a világszervezetben lépne előre, míg a helyét Orbán Viktor miniszterelnök venné át.

Bulgária szerdán jelentette be, hogy Irina Bokovát, az UNESCO főigazgatóját javasolja Ban Ki Mun utódjául, a szlovén sajtó pedig kedden számolt be arról, hogy Szlovénia hivatalosan Danilo Türk volt államfőt jelölte az ENSZ főtitkári posztjára.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.