Hónapok óta nem fogtak ennyi menekültet a magyar határon, mint most

2016.02.11. 09:46 Módosítva: 2016.02.11. 09:53

Október közepe óta először ismét 100 flöé emelkedett a déli határon elfogott menekültek száma. A rendőrség adatai szerint szerdán 104 menekültet tartóztattak fel a járőrök.

Szeptemberben még nem volt ritka, hogy egy nap 10 ezer menekült érkezett a déli határra. Miután október közepére a horvát-magyar határon is megépült a kerítés, a Magyarországon áthaladó menekültek száma minimálisra csökkent.

menekult
Grafika: Police.hu

A rendőrség adatai szerint novemberben és decemberben általában 5-30 között volt a határon elfogott emberek száma. Januárra háromszor is 60 fölé emelkedett az egy nap elfogott menekültek száma. 

Az emelkedésben szerepet játszik, hogy Ausztria, majd ennek hatására Macedónia, Bulgária, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is szigorította a menekültek beléptetését. Ezeken a határokon a nyilvánvalóan gazdasági menekülteket már nem engedik át. 

Ahogy várható volt, többen ismét Magyarország felé próbálkoznak. A déli határon ezért megduplázzák a rendőri létszámot

A magyar bíróságok már több mint 1000 ítéletet hoztak tiltott határátlépés miatt. A büntetés szinte mindig ugyanaz volt: 665 embert egy évre, 361 embert két évre kiutasítottak Magyarország területéről. Volt, akit a kerítés átvágása miatt másfél éves letöltendő börtönbüntetésre ítéltek