Ágnes
-13 °C
0 °C

Végtisztességet követelnek a Dunába lőtt zsidóknak

2016.02.11. 12:10 Módosítva: 2016-02-12 14:47:25

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közleményt adott ki, amelyben végtisztességet követelnek a 2011 júniusában a Margit híd felújítási munkálati közben talált emberi maradványok ügyében.

Mint írják DNS-vizsgálatok bizonyították, hogy a feltárást végző búvárok a nyilasok által a '40-es években kivégzett zsidók holttesteit emelték ki a Dunából. A zsidó szervezetek hosszú ideje szorgalmazzák, hogy az elhunytakat zsidó szertartás szerint helyezzék nyugalomra, azonban a Nemzeti Örökség Intézetnél (ahol a csontokat tárolják), illetve a különböző hatóságoknál ezidáig azonban nem sikerült eredményt elérniük.

Az áldozatok többsége nő és gyermek volt, a maradványok az egykori gettó közelében kerültek elő, ahol a Dunába lőtték a zsidókat. A DNS- vizsgálatok megállapították, hogy az áldozatok anyai ágon rokonságban álltak egymással, a vizsgált minták legnagyobb részéről pedig egyértelműen bebizonyosodott, hogy zsidóktól származik. Ennek ellenére a Nemzeti Örökség Intézet - a közlemény szerint - a zsidó temetés helyett ökumenikus szertartást részesítene előnyben.

Korábbi hírek szerint a 2011-es kutatáskor a speciális búvárok hét csontvázat emeltek ki. Az EMIH közleménye szerint azonban feltehetően sokkal több holttest lehet a Dunában, aminek felszínre hozását azonban szintén nem sikerült elérniük.

Frissítés: A Nemzeti Örökség Intézete közleményben cáfolta, hogy ők tárolnák az emberi maradványokat. Mint írták, 2013 nyarán alakult NÖRI-től 2015 szeptemberében az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézet, Dr. Susa Éva főigazgató asszony kért segítséget a földi maradványok méltó módon történő eltemettetéséhez. Mivel az emberi maradványok eltemetésével kapcsolatban nem alakult ki egységes álláspont, így a temetőkről szóló törvény előírásainak megfelelően a földi maradványok eltemettetése főpolgármesteri hatáskörbe tartozik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!