Ágoston
14 °C
31 °C

Orbán lányának volt gimnáziuma is változásokat akar az oktatásban

2016.02.12. 21:32

A budapesti Városmajori Gimnázium diákjai nyílt levelet írtak a közoktatás problémáiról – írja a Vs.hu. Ebbe a gimnáziumba járt Orbán Viktor egyik lánya, Orbán Ráhel is. Az iskola tantestülete már korábban csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt leveléhez, de most maguk a diákok is összeszedték, az ő szemszögükből milyen problémák látszanak, és hogyan lehetne ezeket megoldani. 

Úgy tűnik, nagyjából ugyanazt látják ők is, mint a tanáraik. A legnagyobb gondnak a tananyag mennyiségét és minőségét tartják: túl nagy súllyal szerepelnek a lexikai ismeretek, nem jut elég idő gondolkodásra.

A túlterheltség következtében két véglet alakul ki a tanulók körében: vannak, akik túlhajtják magukat, és mindennapjaikat a stressz tölti ki, míg mások feladják és érdeklődésüket vesztik, demotiváltak lesznek

– foglalják össze a helyzetet a diákok.

Kevesebb tananyag, logikusabb tanterv, kiszámíthatóság

Ennek a helyzetnek a feloldásához szerintük a tananyagot és az óraszámot is csökkenteni kellene, sőt a tárgyszerkezeten is változtatnának: jobban összehangolnák az egyes tárgyakat, hogy láthatók legyenek az összefüggések a tananyagban; illetve a választott specializációk javára csökkentenék az utolsó két évben az alapórák arányát.

Életre nevelő tárgyakat viszont szívesen látnának akár többet is: a társadalomismeret, a pszichológia, a pénzügyi és gazdasági ismeretek, a retorika és a tanulásmódszertan szerintük el is férne, ha heti 2-3 testnevelésórával kevesebb lenne, ezekhez pedig úgyse adottak az intézményi feltételek.

A diákok panaszkodnak még arra, hogy menet közben változnak az érettségi követelmények, és a változásokról későn szólnak nekik; illetve hogy a tankönyvek nem fedik le a különböző igényeket, ezért többféle könyvre lenne szükség. A tanárok mellett is kiállnak, több megbecsülést és pénzt adnának nekik. Abban is egyezik a véleményük a tiltakozó tanáraikéval, hogy a kapkodás helyett hosszútávú reformokat sürgetnek.

A kormány a pedagógustüntetések hatására közoktatási kerekasztalt hozott létre, ahol a túl nagyra nőtt központi intézmény, a Klik átszabása már a tárgyalások elején felmerült, de a kormány további átalakításoktól se zárkózott el. A tiltakozó tanárok ugyanakkor megosztottak, először üdvözölték a kerekasztalt, később viszont többen jelezték, hogy elutasítják, mert csak sebtapaszt jelentene az ezer sebből vérző közoktatásnak, lényegi reform helyett.

Budapesti szállások

Fővárosi hotelek, apartmanok, panziók itt!

Tunéziai nyaralásra vágyik?

Sousse, Monastir, Djerba, Mahdia hihetetlen árakon! Foglaljon azonnal!