Nem lesz Vácon Hóman-szobor

2016.02.12. 14:27
Újabb fordulat Hóman Bálint, nyilasokat támogató történész szobrának ügyében.

Vác vezetésének nem áll szándékában és korábban sem tervezte, hogy Hóman Bálint-szobrot állítson fel közterületen - közölte a városháza kommunikációs szervezete pénteken az MTI-vel.

A városvezetés döntésével kapcsolatban a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Turai János is megszólalt. Leszögezte: a város önkormányzatával teljes egyetértésben kijelentik, hogy "a város területén nem lesz szobra Hóman Bálintnak".

A Hóman-szobor látványterve
A Hóman-szobor látványterve

Turai János megjegyezte: a korábbi önkormányzati ciklusok alatt valóban neveztek el Hóman Bálintról egy utcarészletet, ami ellen akkor a hitközség tiltakozott. A jelenlegi önkormányzat - helyt adva a hitközség korábbi tiltakozásának - napirenden tartja az utcanév megváltoztatását, amivel kapcsolatosan megkerestek más hatóságokat - fűzte hozzá.

Az Index kedden arról számolt be, hogy Vácon állítják fel a Hóman-szobrot. Arra alapozva írtuk ezt, hogy a váci városfejlesztési bizottság ülésén Moys Csaba arról beszélt, hogy megígérte neki a székesfehérvári Hóman Bálint Kulturális Alapítvány, hogy Vácnak adják a szobrot. Moys akkor azt is mondta, hogy már kinéztek egy közterületet a szobornak, de ha nem járul hozzá a város, magánterületen fogják felállítani. 

Az értesülésre reagálva a székesfehérvári alapítvány azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy még nem ígérték oda a szobrot, de több önkormányzat és magánszemély jelezte, hogy szívesen segítene nekik. Moys pedig azt mondta a lap, hogy a bizottsági ülésen "rosszul fogalmazott" vagy az arról készült jegyzőkönyvben "átírták, amit mondott". Utólag azt állította, hogy ő csak arra akart utalni, hogy Hóman váci kötődése miatt a város otthont adhatna a szobornak. 

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az alaptörvény értelmében azok, akik az ország szuverenitásának elvesztése, vagyis 1944. március 19. után és 1990 májusa előtt kollaborálók voltak, nem vállalhatók.

 A Hóman-szobor történetéről többek között itt írtunk részletesen