Gyurcsány meghirdette az Orbán utáni időket

2016.02.13. 16:32
Elfogadta a DK kongresszusa az új programját, amely egészségügyi béremelést, több népszavazást, sőt a közvetlen államfőválasztást is ígéri. Gyurcsány Ferenc ezúttal nem Orbánt szapulta keményen, hanem az Orbán utáni kormányzás nehézségeiről beszélt. Szerinte nem lehet forradalmi hevülettel kormányozni majd, és nem lehet mindenki igényét kielégíteni.

Depressziós hangulatban indult a DK-kongresszus nyilvános része. A felelős ezért egy rövid, pár perces videó volt, amely az ország jelenlegi állapotát mutatta be DK-kompatibilis értelmezésben. A kisfilm olyannak mutatta be Orbán Viktor Magyarországát, mintha ahhoz képest a Gyűrűk ura Mordorja maga a paradicsom lenne.

"Orbán Magyarországán a hatalmasok mindent ellopnak, ami mozdítható.". "A korrupció ellenőrzésére kapott pénzt is ellopják". "Az jár jól, akinek amúgy is sok van". Ilyenek hangoztak el vég nélkül a videóban, nem is sorolom tovább, ráadásául a végén a jelenlévő DK-s mamák és papák számára ledobták az atombombát: "a 65 évesek ingyenes utazásának eltörlését tervezik" - szólt a videóban, holott ezt a Tarlós István-i felvetést a kormány összes főosztálya cáfolta azóta.

Ezek után lépett színpadra Gyurcsány Ferenc, és a hangulat túlzás nélkül rögtön megváltozott. A DK-s küldöttek szomorúsága elmúlt, megjelent előttük maga a nagybetűs Remény. Gyurcsány ezúttal nem is azzal töltötte az időt, hogy a jelenlegi helyzet szerinte tarthatatlan mivoltát elemezte, sokkal inkább a jövőre, az Orbán után következő időszakra koncentrált. Ez nem is véletlen:

a DK a kongresszusán elfogadta az új programját, a Sokak Magyarországát.

Birtokba venni, mérsékelt maradni

A Fidesz szerint mindez bevándorlókat és megszorításokat jelent

A Fidesz-frakció rövid közleményben reagált az elhangzottakra. Eszerint Gyurcsány be akarja engedni a bevándorlókat, támogatja az uniós betelepítési kvótát, el akarja törölni a családi adórendszert és az otthonteremtési programot, az egészségügyet pedig fizetőssé tenné. "Le akarja bontani a polgári berendezkedésért tett lépéseket és vissza akarja rendezni a Gyurcsány-korszakot, amelyben soha nem a nemzeti érdekek és soha nem magyar családok érdekei érvényesültek, hanem mindig a multiké, a bankoké, és amely minden idők legkorruptabb kormányzása volt" - írták.

Gyurcsány beszédének a fő üzenete az volt, hogy a mostani rendszer szerinte roskadozik, és fel kell készülni az ezután következő időszakra. Gyurcsány a következő lépéseket, alapvetéseket vázolta fel meglepően rövid, félórás beszédében.

  • Birtokba kell venni az országot. "A magyar hazafiak kötelessége megóvni a nemzetet és a hazát, megteremteni a sokak Magyarországát."
  • Radikálisan mérsékelt politika kell. "Élni és élni hagyni, sutba a forradalmi hevülettel, az emberek állandó megváltoztatásának igényével."
  • Nem lehet visszamenni 2010-hez. "Demokratikus restauráció nincs", ezért kell új program. "Tudomásul kell venni, hogy ez egy lényegesen nehezebb helyzetben lévő ország, mint 2010-ben volt."
  • Újra meg kell osztani a döntések felelősségét. Egy sor dolgot népszavazással lehet eldönteni, vissza kell adni a sztrájkhoz való jogot, és "ha kell, ne engedjük, hogy az egyszerű többség köztársasági elnököt válasszon".
  • Orbán bukása után sem lehet minden igényt kielégíteni. "Politikánk középpontjában: az iskola, a ma ifjúsága, a holnap Magyarországa, a jövő Magyarországa."
  • Az egészségügyben tízéves béremelési program kell. "15 százalékkal emeljük a béreket az első öt évben, a második öt évben 10 százalékkal, hogy megháromszorozódjanak."

Üdvözölte a tanártüntetést

Gyurcsány a beszédében kitért a mai pedagógustüntetésre is, de figyelmeztetett, hogy a tanárok nem tudják megvívni a többi elégedetlen ember küzdelmét.

Gyurcsány a mai pedagógustüntetésről

Gyurcsány szerint a Fidesznek ideje belátnia, hogy a tanárok olyan dolgokkal állnak szembe, amelyek az elmúlt években váltak problémává.

Az elmúlt hat évvel van baja ennek az országnak, ideje megtanulni ezt a kifejezést.

Gyurcsány azt mondta, hogy a következő hetekben a DK-sok ellepik az utcákat, hogy ismertessék az emberekkel a programot, amely nem kőbe vésett, nem befejezett. Ez igazából nem is egy program egyszerűen, hanem "ajánlás, mit csináljunk Orbán után".

Szerinte a DK-sok politikai mentalitása továbbra is arra épül, hogy kívánják a szabadság rendjét, az emberi méltóság tiszteletét, hisznek a szociális piacgazdaságban, a parlamentáris jogállamban, az európai elkötelezettségben, a transzatlanti szövetségben. Amikor szemben állnak a kormánypártokkal és "segédcsapatával, a Jobbikkal", az azért történik, mert az látják, hogy a Fidesz folyamatosan megsérti ezt a négy alapelvet.