Vencel
7 °C
24 °C

Megszűnhet a Klik, de nem most

2016.02.13. 13:40

A Fidesz-frakció több képviselője, sőt Kósa Lajos frakcióvezető is kritizálta a Klik működését a Lillafüreden tartott kihelyezett frakcióülésen. A héten lezajlott szigorúan zártkörű rendezvényen a miniszterelnök azzal nyugtatta párttársait, hogy 2018 után megvizsgálják, érdemes-e fenntartani a szervezetet.

A korábban a Népszabadságban megjelent információk szerint Orbán Viktor külső erők aknamunkájának állította be a centralizált közoktatás ellen indult tanári tiltakozást.

A lap szerint a kormányfő a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnökére utalva azt mondta a képviselőcsoport előtt, hogy: „Lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen és elkezd levelet írni, tiltakozni.” A miniszterelnök szóvivője, Havasi Bertalan viszont cáfolta, hogy a mondat elhangzott Orbán szájából, és provokációnak minősítette a lap állításait.

Az Index információi szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek valóban hosszan kellett magyaráznia az közoktatás átszervezésével kapcsolatos álláspontját.

Erre a szombatra beharangozott tanártüntetésen túl azért volt szükség, mert a résztvevők közül is többen aggodalmuknak adtak hangot a kialakult helyzettel kapcsolatban, a Fidesz frakcióvezetője pedig azt fejtegette, hogy bejöttek a központosítással kapcsolatos kétkedő jóslatok, ma éppen amiatt háborognak a tanárok is, amiről már a Klik létrehozása idején megfogalmazott kritikák is szóltak.

Úgy tudjuk, felmerült az is, hogy a kormányzati létszámleépítés, és intézmény-megszüntetés keretében a Klik-et is fel kellene számolni, és vissza kellene térni ahhoz a korábbi elképzeléshez, amely a kormányhivatalokhoz utalta volna az oktatási intézmények felügyeletét. Ha ez az ötlet megvalósulna, akkor a több mint 3 ezres létszámmal működő Klik feladatait is a felduzzasztott létszámú kormányhivatalok vennék át. A megszűnésre ítélt minisztériumi intézmények esetében is ez a terv.

A miniszterelnök válaszában leszögezte, 2018 előtt nem jöhet szóba a Klik feldarabolása. A következő két évben a már listába foglalt minisztériumi háttérintézmények ügyét kell elrendezni.

Forrásaink szerint Orbán ugyanakkor azt is érzékeltette, hogy a 2018-as választásokat követően napirendere lehet venni a szervezet átalakítását, megszünetését, amely sok oktatásüggyel foglalkozó háttérintézménnyel ellentétben nem került fel az átszervezési listára.

Az Indexnek azt is megerősítették a lillafüredi frakciómegbeszélés résztvevői, hogy a miniszterelnök továbbra is bizalmáról biztosította a menesztett Czunyiné Bertalan Juditot. Orbán jelezte, hogy Czunyinét, aki a 2014-es választások után került az EMMI közoktatási államtitkári posztja, nem tartja felelősnek az oktatásügyben kialakult feszültségekért.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!