Zalán
6 °C
19 °C

120 kiló robbanóanyagot tartott otthon

2016.02.16. 19:58

Modern, vállról indítható páncéltörő rakétavető, teljesen működőképes állapotban, 2 és fél kiló TNT és a hozzávaló gyújtószerkezet, aknavető gránátok, tüzérségi lövedékek, rengeteg lőszer: ezeket T. János, 27 éves, radikális nézeteket valló, vegyész végzettségű férfi garázsában találták – írja a kemma.hu. A Kékfény információi szerint a terrorelhárítók egy szélsőséges nézeteiről ismert szervezet megfigyelése közben találtak rá a tatabányai garázsra, amelyben egy városrész elpusztításához elegendő robbanószerkezeteket és fegyvereket találtak.  Még a tűzszerészeket is megdöbbentette, hogy a férfi mekkora arzenált halmozott fel a tatabányai garázsban – írja a Kemma. A TEK csapott le.

278339 robbano
Fotó: Police.hu

Az egyik 3-400 kilós kilőtt lövedékből hiába távolították el a gyújtószerkezet, a robbanóanyag még megvolt benne, így önmagában letarolta volna az egész környéket, ha felrobban. A garázsban 120 kiló, világháborús bombákból kiszedett robbanóanyagot és 8 kiló puskaport találtak. A lap szerint a robbanásra pedig minden esély megvolt: néhány robbanótest ugyanis olyan rossz állapotban volt, hogy a tűzszerészek nem is merték elszállítani, a helyszínen megsemmisítették.

Ha a gyűjtemény felrobbant volna, százak halhattak volna bele: a garázs környékén található a városi ügyészség épülete és a helyi színház is. Az elsődleges szakvélemény szerint mind a két épület bőven a robbanás hatósugarában lett volna.

A férfi azt nyilatkozta, privát múzeumot szeretett volna, a fegyvereket, lőszereket a földből ásta ki, de találtak nála a 7,62 milliméteres, Kalasnyikovba valót lőszert is, amit biztosan nem onnan szerzett, hogy nem múzeumi darab a tankelhárító fegyver és a TNT sem: utóbbiról azt mondta, hogy egy híd lábánál találta, de ezek már újrahasznosított, préselt darabok. 

T. Jánost egyszer már elkapták haditechnikai eszközökkel való visszaélés miatt, de csak felfüggesztett börtönre ítélték.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.