Kétszer ellenőrizték a festményeket Habonyéknál

19600
2016.02.16. 07:06
A Szépművészeti Múzeum ellenőrei a műtárgykölcsönzés elején és végén is jártak a Szerb utcában, hogy megnézzék, milyen állapotban vannak a Brand Lab Kft.-nek kölcsönadott képek. A dokumentáció szerint mindent rendben találtak, bár a Szerb utcai páratartalomról vagy fényviszonyokról nincs feljegyzés.

Három hónapig volt a Szerb utca 9-ben az a tíz festmény, amelyet a Szépművészeti Múzeum kölcsönadott a Brand Lab Kft.-nek. A múzeum ellenőrei kétszer is jártak a helyszínen, hogy megvizsgálják a festmények állapotát - derül ki azokból a jegyzőkönyvekből, amelyeket a múzeum küldött az Indexnek. Az ellenőrök mindent rendben találtak.

A Brand Lab festménykölcsönzéséről eddig a következőket tudtuk meg.

  • A Szépművészeti Múzeum tíz festménye 2013 végén abba a Szerb utcai lakásba került, amelyben korábbi információk szerint Habony Árpád is lakott.
  • A múzeum a festményeket 2013. december 10-től három hónapra adta kölcsön, képenként havi 15 ezer forint + áfáért.
  • Ezt a múzeum azért tehette meg, mert pár héttel előtte módosították a muzeális intézményekről szóló törvényt. Emiatt juthatott műtárgyhoz gazdasági társaság.
  • A műtárgykölcsönzésről Baán László főigazgató döntött a miniszter hozzájárulása nélkül. Balog Zoltán Emmi-miniszter ezért vizsgálatot indított és írásbeli figyelmeztetésben részesítette Baán Lászlót.

A Szépművészeti Múzeum is elismerte ezek után, hogy "adminisztratív hiányosságok" történtek. Ám a kölcsönadott festményeket nem hagyták magukra a múzeum szakemberei, és azok a múzeum szerint rendben vissza is kerültek három hónap után az intézmény raktárába. A Szépművészeti jegyzőkönyvekkel tudja bizonyítani, hogy munkatársai folyamatosan ellenőrizték a festményeket.

Mindent rendben találtak a Szerb utcában

A múzeum szakemberei minden egyes kölcsönzés esetében előzetesen helyszíni bejárást tartanak, és megvizsgálják, hogy "egy adott helyszín alkalmas-e a műtárgy bemutatására vagy sem. A szóban forgó kölcsönzés esetében nem merült fel probléma erre vonatkozóan" - írta a múzeum.

Erről a vizsgálatról külön, összegzett dokumentáció a múzeum szerint nem készült, de a későbbi ellenőrzésekről (ez esetben kettő is volt), amely a műtárgy állapotát abból a szempontból vizsgálja, hogy abban történt-e változás, igen. Ez az úgynevezett festmény- és állapot-felmérési dokumentáció képenként készül, tehát összesen tíz darab. 

A dokumentációk szerint a festmények állapotát a múzeumban még a kölcsönzés előtt felmérték, majd kétszer is kimentek a Szerb utca 9-be.

  • 2013. december 11-én, a kölcsönzés elején, illetve
  • 2014. február 28-án, a kölcsönzés végén is változatlan formában találták a festményeket.

A köztes időben nem jártak ellenőrök a helyszínen. A képek ezek után visszakerültek a Szépművészetibe. A dokumentációkból nem derül ki, hogy a Szerb utcában milyen volt a hőmérséklet, a páratartalom vagy fény mennyisége, holott a raktárban - a dokumentumok szerint - ezt is aprólékosan feljegyezték.