Magyar fiatalok terjesztettek putyinista propagandát

2016.02.17. 17:49

Gimnazisták, valamint az ELTE és a Gábor Dénes Főiskola hallgatói olvasnak fel putyinista propagandát a Hősök terén egy múlt héten feltöltött YouTube-videón. A felvétel egy európai kampány része, amelyben a fiatalok az ENSZ-vezetők segítségét kérik az Egyesült Államok és Obama elnök ellen.

Az Átlátszó oktatás úgy tudja, hogy a videót ugyan már egy hete feltöltötték, csak kedden kezdett el terjedni, miután a Kiállunk Oroszország mellett nevű Facebook-oldal megosztotta azt. A magyar diákok közreműködésével elkészült felvétel orosz minta alapján készült, a legelső változatot egy Katonatisztek lányai nevű orosz ifjúsági szervezet töltötte fel még múlt hétfőn.

A putyinista propaganda más európai országokba is eljutott: már létezik cseh, lengyel és szerb változat is. Az Átlátszó oktatás forrása szerint a magyar videó is csupán része egy Oroszországból irányított nemzetközi propaganda-kampánynak. Azt is elárulta, hogy egy hirdetésre jelentkezve kérték meg orosz fiatalok (valószínűleg a Szety nevű putyinista ifjúsági szervezet tagjai), hogy fordítson le egy szöveget magyarra, és szervezzen be másik hat embert.

Mikor a hét fiatal összegyűlt, és a Hősök terén találkoztak, egy orosz stáb vette kézbe a dolgokat, és készítették el a felvételt, amit később elküldtek az egyik szereplőnek, aki aztán feltöltötte azt a YouTube-ra.