Emmi: A hálapénz a transzparencia hiányának következménye

hala
2016.02.18. 14:17

Két hónap után válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azoknak, akik a 64 orvos Indexen megjelent nyílt levele után írtak Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak. Az orvosok – akik később közel ezren lettek – azért írtak tavaly december végén, mert az egészségüggyel kapcsolatos sorozatos botrányok miatt úgy érezték, hogy elő kell állniuk. Arra kérték az embereket, hogy a következő három kérdést küldjék el Ónodi-Szűcsnek:

  • Milyen határidőt ad a hálapénz kikopására?
  • Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos- és szakdolgozó-elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?
  • Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek és a gazdaság képviselőinek véleményét?

A minisztériumtól az egészségügyért felelős államtitkárság irodavezetője, Veres Gábor válaszolt. Megismételte az Emmi és a kormány bevett fordulatait, azaz, hogy „a polgári kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett”.

A hálapénz kivezetésével kapcsolatban nem hangzik el konkrét határidő, de egy erős mondat azért igen: „Az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága abban hisz, hogy a hálapénz problémája nem csupán bérkérdés, hanem a transzparencia hiányának következménye. Éppen ezért a szakmai szervezetekkel szoros együttműködésben mindent megtesz annak érdekében, hogy az egészségügyi rendszer transzparensen, a betegek érdekeit és a gyógyítást szem előtt tartva működjön.”