Röszkei zavargás: terrorcselekmény miatt emeltek vádat egy szír ellen

2016.02.18. 09:23

Terrorcselekmény miatt emelt vádat egy szír férfival szemben a Csongrád Megyei Főügyészség, közölte a főügyészség szóvivője az MTI-vel. A férfi a tavaly szeptemberi röszkei zavargásban vett részt.

"A férfit az ügyészség tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja", mondta Szanka Ferenc. Az előzetesben lévő férfi ügyében a Szegedi Törvényszék fog eljárni.

Korábbi híreink szerint a férfi az a 40 éves Ahmed H. lehet, aki egy piros megafonba beszélt a menekültekhez a zavargásokkor. Mint ismert, tavaly szeptemberben a migránsok egy csoportja bedöntötte a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbált bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygáz és vízágyú alkalmazásával visszaszorította, és visszaállította a kerítést.

Ahmed H.-ról korábban a rendőrség azt állította, hogy Cipruson élt és ott munkavállalási engedéllyel rendelkezett. Társaival együtt kidöntötte az átkelő kapuját, így magyar területre lépett, majd amikor a rendőrség fellépett, végül visszatért Szerbia területére.