Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

300 ezer forintot adna Ózd az első gyerekek után

2016.02.19. 11:58
Ózd emelni készül a gyógyszerhez, a rezsihez és a szemüveg kiváltáshoz igényelhető segélyt, és bővítenék a jogosultak körét is. Bevezetnének két újfajta támogatást is: az Ózdon megszülető első gyerekek után 300 ezer forint járna a szülőknek, a nagyon jól tanuló középiskolások pedig akár havi 20 ezer forintot is hazavihetnének. Jövő héten szavaznak a képviselők a tervről.

Az ózdi képviselő-testület jövő csütörtöki ülésén szavaznak az „egyéb önkormányzati támogatásokról” rendelettervezetről. Ez két újfajta támogatást honosítana meg a jobbikos Janiczak Dávid vezette városban.

Az egyiket úgy neveznék, hogy családalapítást segítő támogatás, és azok a szülők kaphatnák meg az első gyerekük megszületésekor, akik

  • betöltötték a 20. évüket,
  • közül legalább az egyik minimum egy éve Ózdon lakik a gyerek megszületésének idején,
  • közül legalább az egyiknek legalább 380 napja van társadalombiztosítása.

A támogatás összege nettó 300 ezer forint lenne. A házasság nem feltétel, élettársi kapcsolatban élő szülők is megkaphatnék a pénzt.

A másik újdonság neve tanulást elősegítő támogatás lenne. Ezt középiskolások kaphatnák az utolsó három évben, a 10., 11. és 12. évfolyamon, ha kiemelkedően jól tanulnak. A havi nettó összege így alakulna:

  • 20 ezer forint 4,9-es átlagtól,
  • 15 ezer forint 4,7-es és 4,9-es átlag között,
  • 10 ezer forint 4,5-ös és 4,7-es átlag között

A támogatást minden évben szeptemberben lehetne igényelni, és mindig az iskolai tanév ideje alatt, szeptembertől június végéig járna. A feltétele lenne a jó átlag mellett az, hogy a diák ne legyen még 22 éves, érettségire felkészítő ózdi iskolába járjon, ő és a szülője Ózdon éljen, és az előző évből ne legyen igazolatlan hiányzása. A tanulmányi átlagnál az előző év végi bizonyítványt néznék, és a szorgalom és magatartás jegy nem számítana bele.

Az érettségire készülőket külön is motiválnák: a tervezet szerint az a diák, aki az érettségin minden tantárgyból jelesre vizsgázik, 50 ezer forint egyszeri támogatásban részesül.

Az indoklás szerint a diákok anyagi támogatását azért gondolják fontosnak, mert "mindenki előtt ismert, hogy a továbbtanuláshoz szükséges plusz teljesítmények, mint például a külön órák, nyelvi felkészítések milyen nagy anyagi ráfordítást igényelnek a családoktól."

A támogatásoktól azt remélik, hogy megnő az Ózdon családot alapító párok és a városban továbbtanuló fiatalok száma. A tervezethez csatolt hatásvizsgálati leírás szerint a szükséges pénzügyi feltételek a költségvetésben rendelkezésre állnak.

Ha a tervezetet megszavazza jövő csütörtökön az ózdi testület, már március elsején hatályba is lépne.

Emelni készülnek a segélyeket is

Ugyanezen az ülésen módosítanák a helyi segélyrendeletet is, több meglévő támogatás összegét növelnék, és bővítenék a jogosultak körét is. A gyerek betegsége után igényelhető gyógyszertámogatás összege évi 5 ezerről 7 ezer forintra nőne, a családban egy főre jutó jövedelem korlátja pedig a nyugdíjminimum 130 százalékáról 150 százalékára emelkedne (az alatt kellene legyen), vagyis az eddiginél kicsivel jobb anyagi helyzetű családok is igényelhetnék.

Az évi rendes gyógyszertámogatás összege ugyanígy 5 ezerről 7 ezerre ugrana, a jövedelmi küszöb pedig 130-ról 200 százalékra emelkedne. A gyerek szemüvegének kiváltásához ezentúl évi 7 ezer helyett 10 ezer forinttal járulna hozzá Ózd, 130 helyett 150 százalékos jövedelmi küszöb alatt-tól. A lakhatási támogatás összegét is 2-2 ezerrel forinttal megemelnék, rászorultsági sávonként 4-ről 6, 3-ról 5, 2-ről 4 ezer forintra.

Ez a módosítás is március elsején lépne hatályba, de csak az új induló ügyekben kellene alkalmazni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.