A fideszes képviselők megértik a tüntető tanárokat

DSC 9097
2016.02.19. 07:45

Egy tanár ismerősöm nekem is kiborult a sok papírmunka, a portfólió, a pöcs miatt. Hogy a Kliktől alig kapnak választ, hogy betelt a pohár nála, hogy tüntetni megy. Pedig olyan fideszes, mint én.

Egy fideszes képviselő mesélte ezt a szombati tanártüntetés után néhány nappal az Indexnek.

A képviselő érzékeltette: véleménye szerint nem Orbán-ellenes ellenzékiek voltak, akik megtöltötték a Kossuth teret. A fideszes képviselők jó része nem tagadja: azok is látják, hogy komoly problémák vannak az oktatási rendszer működésében, akiknek a kormányzással semmi bajuk.

Egy korábban szociális ügyekkel foglalkozó fideszes politikus azt mesélte, hogy a gyereke hatosztályos gimnáziumi felvételijén annyira felhúzta magát, hogy maga is megosztott egy olyan cikket, amelyik a felvételi rendszer hibáiról szólt. Különösen azután rágott be, hogy tapasztalt bürokrataként sem tudta kitölteni az internetes jelentkezési lapot.

Saját gyerekem miatt kénytelen voltam belátni, hogy rengeteg olyan elem van az oktatásügyben, ami joggal idegesíti az embereket. És ezekért a hibákért már nem lehet visszafele mutogatni.

Több kormánypárti képviselővel is beszélgettünk az elmúlt napokban arról, hogy látják a tanárok tiltakozását, amely egy miskolci iskolából indult el, de pillanatok alatt országos ügy lett belőle. Megalakult a pedagógusok sztrájkbizottsága is a híres 25 pontjával, illetve egy több tízezres demonstráció is összejött zuhogó esőben.

Nem akarják, hogy az elégedetlenségek összeérjenek

„Minden eddiginél veszélyesebb ez a tiltakozás” – ezt egy másik fideszes képviselő állította. Ő is kérte a neve elhallgatását, mert oktatási ügyekben állítása szerint most „nem ajánlatos nyilatkozniuk” . A képviselő szerint az elmúlt ciklusban, Hoffmann Rózsa államtitkár idején is többször vonultak utcára az oktatási rendszer ellen tiltakozók, elhúzódó, országos méretű ellenállási hullám azonban nem lett belőle.

Mi a különbség? Három éve a balliberális hahások vonulgattak belvárosban, most a fideszes tanár ismerőseim is

– így indokolta a képviselő, miért kell komolyan venni a tiltakozást. Hogy kormánypárti tanárok is jelen voltak a tüntetésen, bizonyítja, hogy a KDNP alapítványának honlapján egy állandó szerzőjük is megírta, miért tüntetett tanárként az oktatási rendszer ellen.

Egy másik képviselő szerint azonban igazán azért veszélyes a helyzet, mert nemcsak az oktatásból, hanem más ágazatokból is érkeztek tüntetők, és a Kossuth téren „egymásra találtak a tiltakozók”. A szombati tüntetésben valóban nem csak az oktatásban érintettek szólaltak fel, az egészségügyi, a szociális és a közszféra érdekképviseletei is felvonultak.

Orbán Viktor állítólag Lillafüreden zárt körben beszélt is arról, hogy számít más ágazatokban, például az egészségügyben is hasonló tiltakozási hullámra. A kormány számára azonban fontos, hogy külön kezelje ezeket a tiltakozásokat, és kifejezetten megakadályozza, hogy az „ellenállások összeérjenek” – magyarázta egy fideszes.

Egy másik kormánypárti politikus szerint sem zárható ki a lehetőség, hogy a közoktatás bajai miatt „bozóttűzzé adódhatnak össze a rőzselángok”.  Azt már nehéz lesz kezelni, de szerinte a miniszterelnök és kormányzat továbbra is szeretne minél kevesebbet engedni.

Egy ágazati konfliktus önmagában nem hordoz különösebb veszélyt, csak akkor, ha felszítja más területeken is az elégedetlenséget. Stratégiai engedményt csak akkor tesznek, ha muszáj. Ezért azt figyelik, hogy muszáj-e. 

Ő a másik képviselővel ellentétben úgy véli, az „elégedetlenségek egyelőre még nem kapcsolódtak össze”. A politikus szerint most más a helyzet, mint négy éve, a felsőoktatási tiltakozások idején. Akkor le lehetett szerelni a demonstrálókat egyetlen államtitkár, Hoffmann Rózsa menesztésével, Czunyiné leváltása viszont semmit nem oldott meg.

A politikus szerint a legdurvább stratégiai engedmény a Klik megszüntetése vagy Balog Zoltán minisztere lecserélése lehet.

A fideszes politikus szerint a Fidesz kommunikációja pillanatnyilag éppen az összekapcsolódást próbálja megakadályozni. A tanárok ne kérjenek béremelést üzenet (Orbán Viktor hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy 18 százalékos emelést jelentene a tanárok követeléseinek a teljesítése) azt szolgálja, hogy a pedagógusokkal szimpatizáló csoportok is lássák: „nekik jutna kevesebb, ha a tanároknak többet adnánk”.

Palkovics feladata: lenyugtatni

A kormánypártiak szerint egy „szűk balliberális csoport” érdeke leváltani a kormányt, „hergelni a tanárokat”, „ezért katalizálják a tiltakozásokat”, a Fidesz feladata pedig éppen ezért az, hogy szakmai síkra terelje a vitát.

Orbán Viktor Palkovics Lászlót, a hirtelen kinevezett új oktatási államtitkárt éppen ezért azzal bízta meg, hogy „nyugtassa meg a kedélyeket, tárgyaljon, és cselekedjen ott, ahol valóban probléma van”. Palkovicsnak jók a tárgyalási pozíciói, ő arcvesztés nélkül tehet engedményeket a központosításból.

Az államtitkárról minden fideszes politikus elismeréssel beszélt, és úgy vélték, teljes mértékben élvezi a miniszterelnök bizalmát is, mert a felsőoktatási szférában sikerült nyugodt légkört teremtenie és enyhíteni a feszültséget. A felsőoktatási kerekasztal mintájára létrehozott köznevelési kerekasztaltól is ezt várják a kormánypártiak.