Egy nap alatt fordult a kocka a dunaújvárosi gyilkosság ügyében

2016.02.19. 16:01

A dunaújvárosi közgyűlés csütörtöki ülésén hivatalában hagyta a gyilkossággal gyanúsított Gál Rolandot, aki egy bizottság tagja, valamint továbbra is közbiztonsági tanácsnok, ami magyarra lefordítva azt jelenti, hogy 

Dunaújvárosnak egy olyan közbiztonsági tanácsnoka van, akit gyilkossággal gyanúsítanak. 

Péntekre azonban változott a helyzet. Sikeresen egyeztettek a helyi pártok, és hétfőre rendkívüli közgyűlést hívtak össze. 

A gyanú szerint  Gál és társai agyonvertek, majd a fideszes képviselő rokona házának kertjében elástak egy vállalkozót. A bűncselekmény több mint két évvel ezelőtt történt, de csak most sikerült a rendőrségnek felgöngyölítenie.  

A Cserna Gábor (Fidesz-KDNP) által kezdeményezett egyeztetésen a közgyűlésben helyet foglaló pártok képviselői tettek javaslatot Gál Roland valamennyi önkormányzati tisztségének betöltésére - írja az MTI.

A képviselők csütörtökön az önkormányzati törvényre hivatkoztak, amely szerint a bizottság elnökét és tagjainak több mint felét a képviselők közül kell választani, ennek pedig nem tudtak volna eleget tenni, ha megszüntetik a gyilkossággal gyanúsított képviselő bizottsági tagságát.

Hegedűs Lorántné (Jobbik) országgyűlési képviselő és Pintér Tamás dunaújvárosi jobbikos képviselő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: Gál Roland méltatlanná vált arra, hogy dunaújvárosi önkormányzati képviselői tisztségét betöltse, mert elvesztette a feladatához szükséges közbizalmat, és ezek alapján meg lehetett volna őt fosztani képviselői mandátumától, ha az önkormányzati törvény az eredetileg megszavazott formájában lépett volna hatályba.

Szerintük így fordulhat elő, hogy "egy rovott múltú bűnöző, akit elítéltek már rongálásért, garázdaságért és okirat-hamisításért", és jelenleg előzetes letartóztatásban van gyilkosság megalapozott gyanújával, még mindig Dunaújváros közbiztonsági tanácsnoka lehet. Szerintük a Fidesz megbukott a városban, és el kell távolítani a város éléről a fideszes városvezetést. Ennek érdekében minden testületi ülésen kezdeményezni fogják, hogy távolítsák el pozíciójából Gál Rolandot, és amíg ezt meg nem teszik, addig a Fidesz morális felelősséggel tartozik.

Cserna Gábor polgármester közleményében kiemelte: Pintér Tamás az ügyben végig hazudott, mert nyilatkozataiban a képviselő felfüggesztésének hiányát a kétharmados döntésekkel magyarázta, holott az önkormányzatok működését szabályozó törvény nem ismer olyat, hogy a szavazások esetén kétharmados többséggel kell dönteni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport