Hamisnak hitték az utazási igazolványát, bilincsbe verték

04
2016.02.21. 11:15
Kafkai történetben találta magát a vonaton egy utas február elején. A kalauz a kormányhivatal által kiállított utazási igazolványát hamisnak hitte, és megállíttatta a vonatot. Majd a rendőrök később megbilincselték, és órákig fogva tartották a rendőrségen. A legfurcsább a történetben, hogy a MÁV és a rendőrség szerint is minden a legnagyobb rendben történt.

Zsiger Ádám máig nem érti, miért verték bilincsbe a rendőrök azon a szerencsétlen február elsejei délutánon. Pedig csak annyi történt, hogy a kormányhivataltól kapott, utazási kedvezményre jogosító igazolványát a kalauz hamisnak hitte. 

Majd a szobi vonatról hamarosan a rendőrségre került, és pillanatok alatt bilincs került a kezére.

Az utas az Indexnek részletesen elmesélte a délután történéseit, mi pedig a MÁV-val és a rendőrséggel is tisztáztuk a dolgot. Annyit előre elárulunk, hogy az illetékesek mindent a legnagyobb rendben találtak.

Utazási igazolvány
Utazási igazolvány

Ádám története azzal indult, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal váci járási hivatalánál 90 százalékos utazási kedvezményre jogosító igazolványt igényelt tavaly. Azért volt szüksége rá, mert részt vesz a diplomamentő programban (hogy nyelvvizsgája legyen és hozzájusson a diplomájához), a kormányrendelet szerint ezért a lakóhelye és a képzés helye (Szob és Budapest) között jogosult a kedvezményre.

A váci járási hivatal kiállította az igazolványt, amely 2015. november 3-ától volt érvényes. 2016. február 1-éig nem is volt semmi probléma az igazolvánnyal, ekkor azonban a Szobról Budapestre tartó vonaton megjelent egy gyanakvó kalauz. Ádám a következőképp emlékezett vissza a vonaton történtekre:

  • A kalauz közölte, hogy hamis az igazolvány. Kiállított egy úgynevezett utasleadási lapot, amelyre azt írta: "már nincs érvényben és hamisított, színes fénymásolat". (A MÁV érdekes módon azt írta az Indexnek, hogy a kalauz "utasleadási lapot nem tudott kiállítani az együttműködés hiányában". Ádámnak viszont megvan ez a papír, és szerinte együttműködött a kalauzzal, hiszen nem szalad el.)
  • Ádám valóban értetlenkedett a vonaton, hiszen maga vette át a járási hivatalban az igazolványt, és hónapokig nem volt probléma vele. Ádám nem is adta át a személyi igazolványát a kalauznak.
  • A kalauz erre megállíttatta a vonatot, Ádám szerint Vácnál 15-20 percig álldogáltak, és persze minden utast várakoztattak. Néhány utas Ádámot szidalmazta hangosan a vonat veszteglése miatt.
  • Ádám közölte, a kalauz nyugodtan hívjon rendőrt, hiszen biztos az igazában.

Két rendőr meg is érkezett hamarosan az állomásra, és leszállíttatta Ádámot a vonatról. A kérdéses igazolványt lefoglalták, majd közölték Ádámmal, hogy vagy most fárad be velük a rendőrségre, vagy később hívják be, hogy tisztázza az ügyet. Ádám mielőbb tisztázni akarta az ügyet, így önként bement az őrsre a rendőrökkel.

Örüljön, hogy nem vették le a cipőfűzőjét

Itt válik érthetetlenné a sztori, ugyanis Ádámmal közölték, hogy előállítják és megbilincselik.

A rendőrségi előállítás időtartamáról szóló igazolás szerint aznap 15:45 perctől 19:15-ig volt fogvatartott, Ádám úgy emlékszik, hogy ebből legalább másfél-két órát ült bilincsben.

A fogva tartó őr a kérdéseire, hogy mi történik vele pontosan, azt a választ kapta, hogy ilyen a belső szabályzatuk. "Azt is mondta, örüljek ennek is, mert szabály szerint a helyszínen kellett volna megbilincselniük, és nem csak az övemet, hanem a cipőfűzőmet is levették volna" - emlékezett vissza Ádám.

Órákig várakozott az őrsön, és azt sem tudták megmondani, mikor hallgatják ki. Ádám szerint megalázó jelenet volt, amikor a fogva tartója egy társával fölötte beszélte meg, miközben ő bilincsben volt, hogy nem gyanúsítottként, hanem inkább tanúként fogják kihallgatni.

Amikor végre este kihallgatták, ártatlannak vallotta magát, hiszen ő csak gyanútlanul felmutatott egy kormányhivataltól kapott igazolványt.

Este így elengedték.

A rendőrség szerint rendben volt

Ádám saját bevallása szerint elkövetett egy hibát. Mielőtt elengedték a rendőrkapitányságról, aláírt egy olyan papírt is, hogy nem él panasszal az eljárás miatt. Állítása szerint eleve aláhúzták a rendőrök ezt a papíron, és azt mondták, ha aláírja, akkor mehet is haza. Aláírta. Pedig nagyon is sérelmezi az eljárást, a Magyar Helsinki Bizottságnál is bejelentést tett. 

Megkerestük a rendőrséget és a MÁV-ot, is mindkettőtől meglepő válaszokat kaptunk. A rendőrség azt írta, hogy "a Váci Rendőrkapitányság munkatársai a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el". Azt nem részletezték, miért volt szabályszerű a bilincselés ebben a helyzetben.

Csak annyit írtak, hogy közokirat-hamisítás gyanúja miatt indult büntetőeljárás, "melyet szakértők bevonásával folytat a nyomozóhatóság". A rendőrség azt is megjegyezte, hogy Ádám a rendőri intézkedés miatt nem tett panaszt. Fent említettük ennek az okát.

A MÁV nem vizsgálja

A MÁV viszont még vizsgálatot sem indított a történtek miatt. A vasúttársaság szerint egyrészt nem kaptak írásos kifogást, másrészt nincs kezükben dokumentum, a kalauz a MÁV szerint nem tudott utasleadási lapot kiállítani. Ez azért érdekes, mert - mint említettük - Ádámnak megvan ez a papír, sőt a társaság kötelezte, hogy fizessen be 16 ezer forint pótdíjat. A vasúttársaság szerint ebből 8 ezer forintba kerül a rendőrség bevonása az ügybe.

A MÁV azt is írta, hogy az igazolványt sem tudják megvizsgálni, mert az a rendőrségnél van. "A MÁV-Start együttműködik a rendőrséggel az ügyben, amennyiben az illetékes rendőrkapitányság a társasághoz fordul."

Ádám tehát vár a rendőrségi nyomozás eredményére. Közben elment a váci járási hivatalba, ahol elismerték, hogy eredeti az utazási igazolvány, hiszen ők állították ki.

Majd a hivatalban kapott egy pontosan ugyanolyan igazolványt, amelyet hamisnak hitt a kalauz, és amely miatt bilincs került a kezére.

Most is ezt használja a vonaton nap, mint nap.