Tihamér, Annamária
19 °C
33 °C

Hamisnak hitték az utazási igazolványát, bilincsbe verték

04
2016.02.21. 11:15
Kafkai történetben találta magát a vonaton egy utas február elején. A kalauz a kormányhivatal által kiállított utazási igazolványát hamisnak hitte, és megállíttatta a vonatot. Majd a rendőrök később megbilincselték, és órákig fogva tartották a rendőrségen. A legfurcsább a történetben, hogy a MÁV és a rendőrség szerint is minden a legnagyobb rendben történt.

Zsiger Ádám máig nem érti, miért verték bilincsbe a rendőrök azon a szerencsétlen február elsejei délutánon. Pedig csak annyi történt, hogy a kormányhivataltól kapott, utazási kedvezményre jogosító igazolványát a kalauz hamisnak hitte. 

Majd a szobi vonatról hamarosan a rendőrségre került, és pillanatok alatt bilincs került a kezére.

Az utas az Indexnek részletesen elmesélte a délután történéseit, mi pedig a MÁV-val és a rendőrséggel is tisztáztuk a dolgot. Annyit előre elárulunk, hogy az illetékesek mindent a legnagyobb rendben találtak.

Utazási igazolvány
Utazási igazolvány

Ádám története azzal indult, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal váci járási hivatalánál 90 százalékos utazási kedvezményre jogosító igazolványt igényelt tavaly. Azért volt szüksége rá, mert részt vesz a diplomamentő programban (hogy nyelvvizsgája legyen és hozzájusson a diplomájához), a kormányrendelet szerint ezért a lakóhelye és a képzés helye (Szob és Budapest) között jogosult a kedvezményre.

A váci járási hivatal kiállította az igazolványt, amely 2015. november 3-ától volt érvényes. 2016. február 1-éig nem is volt semmi probléma az igazolvánnyal, ekkor azonban a Szobról Budapestre tartó vonaton megjelent egy gyanakvó kalauz. Ádám a következőképp emlékezett vissza a vonaton történtekre:

  • A kalauz közölte, hogy hamis az igazolvány. Kiállított egy úgynevezett utasleadási lapot, amelyre azt írta: "már nincs érvényben és hamisított, színes fénymásolat". (A MÁV érdekes módon azt írta az Indexnek, hogy a kalauz "utasleadási lapot nem tudott kiállítani az együttműködés hiányában". Ádámnak viszont megvan ez a papír, és szerinte együttműködött a kalauzzal, hiszen nem szalad el.)
  • Ádám valóban értetlenkedett a vonaton, hiszen maga vette át a járási hivatalban az igazolványt, és hónapokig nem volt probléma vele. Ádám nem is adta át a személyi igazolványát a kalauznak.
  • A kalauz erre megállíttatta a vonatot, Ádám szerint Vácnál 15-20 percig álldogáltak, és persze minden utast várakoztattak. Néhány utas Ádámot szidalmazta hangosan a vonat veszteglése miatt.
  • Ádám közölte, a kalauz nyugodtan hívjon rendőrt, hiszen biztos az igazában.

Két rendőr meg is érkezett hamarosan az állomásra, és leszállíttatta Ádámot a vonatról. A kérdéses igazolványt lefoglalták, majd közölték Ádámmal, hogy vagy most fárad be velük a rendőrségre, vagy később hívják be, hogy tisztázza az ügyet. Ádám mielőbb tisztázni akarta az ügyet, így önként bement az őrsre a rendőrökkel.

Örüljön, hogy nem vették le a cipőfűzőjét

Itt válik érthetetlenné a sztori, ugyanis Ádámmal közölték, hogy előállítják és megbilincselik.

A rendőrségi előállítás időtartamáról szóló igazolás szerint aznap 15:45 perctől 19:15-ig volt fogvatartott, Ádám úgy emlékszik, hogy ebből legalább másfél-két órát ült bilincsben.

A fogva tartó őr a kérdéseire, hogy mi történik vele pontosan, azt a választ kapta, hogy ilyen a belső szabályzatuk. "Azt is mondta, örüljek ennek is, mert szabály szerint a helyszínen kellett volna megbilincselniük, és nem csak az övemet, hanem a cipőfűzőmet is levették volna" - emlékezett vissza Ádám.

Órákig várakozott az őrsön, és azt sem tudták megmondani, mikor hallgatják ki. Ádám szerint megalázó jelenet volt, amikor a fogva tartója egy társával fölötte beszélte meg, miközben ő bilincsben volt, hogy nem gyanúsítottként, hanem inkább tanúként fogják kihallgatni.

Amikor végre este kihallgatták, ártatlannak vallotta magát, hiszen ő csak gyanútlanul felmutatott egy kormányhivataltól kapott igazolványt.

Este így elengedték.

A rendőrség szerint rendben volt

Ádám saját bevallása szerint elkövetett egy hibát. Mielőtt elengedték a rendőrkapitányságról, aláírt egy olyan papírt is, hogy nem él panasszal az eljárás miatt. Állítása szerint eleve aláhúzták a rendőrök ezt a papíron, és azt mondták, ha aláírja, akkor mehet is haza. Aláírta. Pedig nagyon is sérelmezi az eljárást, a Magyar Helsinki Bizottságnál is bejelentést tett. 

Megkerestük a rendőrséget és a MÁV-ot, is mindkettőtől meglepő válaszokat kaptunk. A rendőrség azt írta, hogy "a Váci Rendőrkapitányság munkatársai a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el". Azt nem részletezték, miért volt szabályszerű a bilincselés ebben a helyzetben.

Csak annyit írtak, hogy közokirat-hamisítás gyanúja miatt indult büntetőeljárás, "melyet szakértők bevonásával folytat a nyomozóhatóság". A rendőrség azt is megjegyezte, hogy Ádám a rendőri intézkedés miatt nem tett panaszt. Fent említettük ennek az okát.

A MÁV nem vizsgálja

A MÁV viszont még vizsgálatot sem indított a történtek miatt. A vasúttársaság szerint egyrészt nem kaptak írásos kifogást, másrészt nincs kezükben dokumentum, a kalauz a MÁV szerint nem tudott utasleadási lapot kiállítani. Ez azért érdekes, mert - mint említettük - Ádámnak megvan ez a papír, sőt a társaság kötelezte, hogy fizessen be 16 ezer forint pótdíjat. A vasúttársaság szerint ebből 8 ezer forintba kerül a rendőrség bevonása az ügybe.

A MÁV azt is írta, hogy az igazolványt sem tudják megvizsgálni, mert az a rendőrségnél van. "A MÁV-Start együttműködik a rendőrséggel az ügyben, amennyiben az illetékes rendőrkapitányság a társasághoz fordul."

Ádám tehát vár a rendőrségi nyomozás eredményére. Közben elment a váci járási hivatalba, ahol elismerték, hogy eredeti az utazási igazolvány, hiszen ők állították ki.

Majd a hivatalban kapott egy pontosan ugyanolyan igazolványt, amelyet hamisnak hitt a kalauz, és amely miatt bilincs került a kezére.

Most is ezt használja a vonaton nap, mint nap.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!