Kilométereken át néztek farkasszemet a menekültek a katonákkal a kerítésnél

2016.02.22. 16:50

Már nappal is egyre több a migráns a szerb-magyar határ térségében, a vajdasági oldalon folyamatosan bukkannak föl tíz-húsz fős csoportok - tapasztalta az MTI tudósítója hétfőn a helyszínen.

A menekültek mozgását a határt őrző rendőrök és katonák távcsővel, valamint technikai eszközökkel folyamatosan figyelik. Hétfőn kora délután a katasztrófavédelem egy drónja szállt föl Mórahalom közelében, és a járőrök a drónra erősített kamera képén követték nyomon a határ túloldalán tartózkodókat. 

Hétfőn rendőrségi helikopter is járőrözött a térségben, a határ mentén telepített hőkamerák segítségével pedig már több kilométeres mélységben felfedezhető, ha a menekültek a zöldhatár felé tartanak.

Az MTI beszámolt egy Benny Hill Show-ba illő jelenetről is. Legalábbis így képzelhető el az, hogy kora délután egy húszfős - magukat pakisztáninak mondó - csoport közelítette meg a zöldhatárt, majd a fiatal férfiak az egyenruhásokat meglátva a kerítéssel párhuzamosan kezdtek el sétálni a vajdasági oldalon.

A rendőrök és katonák a magyar területen kísérték őket. Néhány kilométeres gyaloglás után a csoport visszafordult a vajdasági Horgos irányába.

Pintér büszke a kerítésre

Külön egységet állítottak fel a magyar határkerítés helyreállítására, amennyiben megrongálják - nyilatkozta az M1-nek Pintér Sándor belügyminiszter, aki továbbra is hatékonynak tartja a műszaki határzárat.

A belügyminiszter szerint a kerítés tavaly október közepi megépítése állította meg a menekültáradatot. Mint felidézte: korábban volt olyan nap, amikor tízezren érkeztek a magyar határokhoz és át is keltek rajta.

Ma van olyan nap, amikor egyetlen egy ember sem próbál átlépni a kerítésnél, számomra ez hatékony.

Pintér Sándor szerint a kerítés javításának költségei jelenleg minimálisak. Az igazán nagy tételt a megerősített rendőri jelenléttel kapcsolatos kiadások jelentik.