Az államtitkár helyteleníti a hétfői szülősztrájkot

2016.02.23. 20:12

A köznevelési kerekasztal következő ülésén döntés születhet a Klik átalakításáról – mondta Palkovics László oktatási államtitkár egy kedd esti háttérbeszélgetésen az MTI szerint. Az új formáról (a KLIK mostani vezetője a 198 tankerület helyett egy megyei rendszert javasolt összesen 20 kerülettel) a tárcának „még nincs kiérlelt álláspontja”, ugyanakkor egy olyan modell jó lehet például, amelyikben elválik egymástól a szakmai és a gazdasági irányítás.

A tervek szerint július 1-jétől alakítják át a Klik struktúráját, de a központ működőképességét mindenképpen fenn akarják tartani. Az új vezetésről még nem döntöttek, de Palkovics most is elmondta, hogy szerinte is menedzserhiba történt az irányításnál. Az államtitkár a Klik lassúságát a közbeszerzések tempójával magyarázta, a beszerzési folyamatokat mindenképpen gyorsítani akarja.

Példaként hozta fel, hogy a krétát egy központi raktárból lehetne biztosítani az iskoláknak. Palkovics László az elhangzott javaslatokat összegezve kitért arra is, hogy felmerült: az iskolaigazgatók feladata lehetne a jövőben a dologi működés megtervezése, erről havi jelentés készítése, és arról is szó volt az ülésen, hogy az iskolaigazgatókat érdekeltté tegyék a források hatékony felhasználásában.

Az államtitkár a minősítési rendszert jól átgondoltnak tartja, de problémának nevezte, hogy az csak szakaszosan néz rá a pedagógusokra, és azt is, hogy a továbbképzés nem kapcsolódik a minősítéshez. Az oktatási államtitkár kritizálta a megszüntetésre ítélt Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet, mely szerinte „sok-sok tíz, illetve százmilliárdot költöttek el oktatásra és kutatásra, de értékelhető tevékenység még sem zajlott”.

Arról a szülői akcióról, hogy ne menjenek a gyerekek hétfőn iskolába, Palkovics azt mondta, hogy lehet tüntetni és sztrájkolni, de gyerekeken keresztül nyomást gyakorolni nem helyes. A Klik tankerületi vezetőjének a Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját érintő vizsgálatáról azt mondta: miután jelzés érkezett, a tankerületi vezetőnek ki kellett vizsgálnia a történteket, hogy miért maradtak el órák, de az nem volt indokolt, hogy 24 órán belül kérje be az iratokat.