Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Az államtitkár helyteleníti a hétfői szülősztrájkot

2016.02.23. 20:12

A köznevelési kerekasztal következő ülésén döntés születhet a Klik átalakításáról – mondta Palkovics László oktatási államtitkár egy kedd esti háttérbeszélgetésen az MTI szerint. Az új formáról (a KLIK mostani vezetője a 198 tankerület helyett egy megyei rendszert javasolt összesen 20 kerülettel) a tárcának „még nincs kiérlelt álláspontja”, ugyanakkor egy olyan modell jó lehet például, amelyikben elválik egymástól a szakmai és a gazdasági irányítás.

A tervek szerint július 1-jétől alakítják át a Klik struktúráját, de a központ működőképességét mindenképpen fenn akarják tartani. Az új vezetésről még nem döntöttek, de Palkovics most is elmondta, hogy szerinte is menedzserhiba történt az irányításnál. Az államtitkár a Klik lassúságát a közbeszerzések tempójával magyarázta, a beszerzési folyamatokat mindenképpen gyorsítani akarja.

Példaként hozta fel, hogy a krétát egy központi raktárból lehetne biztosítani az iskoláknak. Palkovics László az elhangzott javaslatokat összegezve kitért arra is, hogy felmerült: az iskolaigazgatók feladata lehetne a jövőben a dologi működés megtervezése, erről havi jelentés készítése, és arról is szó volt az ülésen, hogy az iskolaigazgatókat érdekeltté tegyék a források hatékony felhasználásában.

Az államtitkár a minősítési rendszert jól átgondoltnak tartja, de problémának nevezte, hogy az csak szakaszosan néz rá a pedagógusokra, és azt is, hogy a továbbképzés nem kapcsolódik a minősítéshez. Az oktatási államtitkár kritizálta a megszüntetésre ítélt Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet, mely szerinte „sok-sok tíz, illetve százmilliárdot költöttek el oktatásra és kutatásra, de értékelhető tevékenység még sem zajlott”.

Arról a szülői akcióról, hogy ne menjenek a gyerekek hétfőn iskolába, Palkovics azt mondta, hogy lehet tüntetni és sztrájkolni, de gyerekeken keresztül nyomást gyakorolni nem helyes. A Klik tankerületi vezetőjének a Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját érintő vizsgálatáról azt mondta: miután jelzés érkezett, a tankerületi vezetőnek ki kellett vizsgálnia a történteket, hogy miért maradtak el órák, de az nem volt indokolt, hogy 24 órán belül kérje be az iratokat.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.