Éhségsztrájkra készülnek a pécsi buszosok

2016.02.23. 09:07

Éhségsztrájkra készülnek a buszvezetők Pécsen, ha nem sikerül megállapodni a város tömegközlekedéséért felelős, önkormányzati tulajdonú Tüke Busz Zrt. vezetésével a béremelésről – írta a Népszabadság.

Márpedig a bértárgyalásokon egyelőre messze vannak egymástól az álláspontok. a cég 420 alkalmazottjából 350-en sofőrök, az alkalmazottak 90 százaléka szakszervezeti tag. A dolgozók érdekképviseletében Hokker Ferenc elmondta: a sofőröknek a buszhálózatok 2014-ben kialakított fonódó rendszerében a korábbiakhoz képest 7,5 százalékkal több kilométert kell megtenniük, a többletmunka azonban nem jelentkezik a bérekben. A szakszervezet ezzel egyenesen arányos béremelést követel, ám a cégvezetés egyáltalán nem tervez fizetésemelést, részben arra hivatkozva, hogy a kormány 1 százalékpontos SZJA-csökkentését figyelembe véve a fizetések lépést tartanak az inflációval.

Elmarad a benzinprémium

A szakszervezet azt is szeretné, ha a buszvezetőket a bérekkel ösztönöznék az üzemanyag megtakarításra. Ez korábban havi 8-10 ezer forintot hozott a jól dolgozó sofőröknek, ám mivel az elmúlt két évben vásárolt, használt Volvo buszoknak nincs a pécsi útviszonyokra üzemanyagnormája, így a megtakarítás – és annak jutalma – kiszámolhatatlan.

Nem világos, hogy az éhségsztrájkot hogyan fogják a sofőrök összeegyeztetni a munkájukkal – hiszen munkabeszüntetésről nincsen szó. Hofekker elismerte, hogy az éhezés következtében a munkavállalók alkalmatlanok lesznek a járművek vezetésére, így táppénzre mehetnek, ami nem érdekük. A szakszervezeti vezető szerint azonban még nincs végleges döntés a nyomásgyakorlás eszközéről és bízik abban, hogy végül egyezség születik. A tárgyalások két hét múlva folytatódnak.

A sofőrök nettó keresete 155 ezer forint. A követelt béremelés 11 ezer forint növekedést jelentene.