Helsinki Bizottság: Bűntett a népszavazási kezdeményezés akadályozása

2016.02.23. 16:26

A Büntető Törvénykönyv szerint aki az arra jogosultat népszavazási kezdeményezésben akadályozza vagy fenyegetéssel befolyásolni törekszik, bűntettet követ el.

A Btk.-t idézi a Magyar Helsinki Bizottság Facebook-oldalán a Nemzeti Választási Iroda előterében történt keddi események miatt.

A jogvédő szervezet szerint a kopaszokból álló csoport fellépése minimum felveti ennek a bűncselekménynek a gyanúját: a „biztonsági” emberek csoportos jelenléte az NVI-ben egy népszavazási kezdeményezést benyújtani kívánó állampolgár számára fenyegetően hathat.

A Helsinki Bizottság idézi Nyakó István MSZP-s politikust, aki hamarabb érkezett az épülethez, ennek ellenére az idős asszony adhatta le hamarabb a kezdeményezést, mivel a kopaszok csoportja fizikailag útját állta a volt szocialista képviselőnek. Nyakó elmondása szerint a délelőtt folyamán, amíg a választási bizottság előcsarnokában várakoztak, a csoport tagjai folyamatosan inzultálták verbálisan, majd abban a pillanatban, amikor telefonon jelezték neki, hogy megnyílt a lehetőség a párt kezdeményezésének leadására, a csoport sorfalat állt elé, néhányan közülük ruházatát megfogva akadályozták, hogy az időpecséthez menjen.

A Helsinki Bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy a bűncselekmény gyanúja esetén intézkedni köteles rendőrség nem avatkozott be a eseményekben, arról sem érkezett hír, hogy bárkit igazoltattak volna.

„Kíváncsiak vagyunk, mit szólt volna a mai miniszterelnök, ha az ő népszavazását az akkori kormánypárt ilyen módszerrel akadályozza meg. És arra is kíváncsiak vagyunk, hogy az évente nagyjából másfélmillió igazoltatást végrehajtó rendőrség a mai esetben miért nem tartotta szükségesnek az intézkedést.” - írja Facebook-oldalán a szervezet.

A témában megjelent összes  cikkünket és videónkat itt találja .