Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Nagyon vezet a bátaszéki molyhos tölgy

2016.02.23. 20:50

46 ezer szavazattal vezet a bátaszéki molyhos tölgy az Év fája versenyben, amire még február 29-ig várják a szavazatokat - írja az MTI. A február 1-én kezdődött versenyre még egy hétig lehet szavazni, keddtől azonban a szavazás állása titkos és végeredmény az április 20-i brüsszeli díjátadón derül ki.

Az Év európai fája címért 15 ország egy-egy fája verseng egymással, mindannyian az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, egyúttal a természeti örökség és a helyi közösségek összefogásának fontosságát hangsúlyozzák.

58920e
Fotó: Az Európai Év Fája

A bátaszéki molyhos tölgyet Csehország fája követi, aminek a titkosítás előtt 32 ezer szavazata volt, a harmadik helyen pedig Spanyolország állt 18 ezer 500-zal.

A győztes fa egy állapotfelmérést és kezelést kap, ami magában foglalja a fa környezetének rendbetételét is, ha szükség van rá. Lehetőség van online adományozásra is, az összegyűlt összeget is a győztes fa kapja meg.

A díjátadó ünnepséget április 20-án Brüsszelben rendezik meg.

A versenyben nem a fák szépsége, mérete vagy kora a fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.