Durván berobbantak a zivatarok éjjel

2016.02.24. 01:02 Módosítva: 2016.02.24. 01:06

Kedd éjjel hidegfront érte el Magyarországot, és nem sokkal éjfél után zivatarok alakultak ki a Budapest-Dunaújváros-Kaposvár íven - írja az Időkép.hu. Villámokkal tarkított lett az éjszaka, nyugaton viharos szél támadt.

A Dunántúlon és a középső országrészben viharossá fokozódott az északnyugatira forduló szél. A szélmérőik közül a fonyódi és a keszthelyi 100 km/órás lökésnél is erősebbet mért. Fonyódon, a Sipos-hegyen 108 km/h-ás széllökést rögzített az Időkép másodperces szélmérője.

Az OMSZ szerint szerdán hajnalig erősen felhős vagy borult marad az ég, legfeljebb átmeneti szakadozások lehetnek az összefüggő felhőtakarón. Sokfelé számíthatunk esőre, a Dél-Dunántúlon (ahol területi átlagban is jelentős csapadékra készülhetünk) és az Alföldön intenzív záporok is lehetnek, sőt az ég is megdörrenhet.

Éjszaka a magasabb hegyekben havas eső, főleg a Bakonyban és a Mecsekben havazás is lehet. Kora reggeltől északnyugat felől gyors ütemben felszakadozik a felhőzet, a délelőtt folyamán az összefüggő csapadékzóna Erdély felé elhagyja az országot. Mögötte napközben gomolyfelhők képződnek, felhőátvonulásokra számíthatunk futó záporokkal, néhol jégdarával, illetve a hegyvidéki területeken hózáporok is kialakulhatnak, elsősorban a Balassagyarmat-Szeged vonaltól keletre.

A szél egyre többfelé északnyugatira fordul, megerősödik, a front átvonulásakor éjjel átmenetileg nagy területen viharos szélrohamok is lehetnek. Délutántól az ország nagy részén mérséklődik a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1, 6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8, 9 fok körül valószínű.