Hat baloldali párt hatféleképp reagált Orbánra

IMG 5669
2016.02.24. 17:43
Az MSZP több népszavazást akar, az LMP később foglal állást, az Együtt tüntet, a DK bojkottál. A baloldali pártok Orbán népszavazási kezdeményezésére annyiféleképp reagáltak, ahányan vannak.

Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli bejelentésére a kvótás népszavazásról mindegyik ellenzéki párt gyorsan reagált. A Jobbik volt a legegyszerűbb helyzetben, hiszen a párt már tavaly ősz óta szeretné elérni a népszavazás kiírását. 

Z. Kárpát Dániel alelnök sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Jobbik üdvözli, hogy pártjuk kezdeményezése után csaknem fél évvel a kormány is belátta: népszavazáson kell elutasítani a betelepítési kvótát. A Jobbik egyértelműen a "nem" oldalán áll.  A politikus a pártja nevében arra kérte a szavazókat, hogy úgy nyilvánítsanak véleményt, hogy "Magyarországra hívatlanul idegeneket ne lehessen betelepíteni". 

Nehezebb helyzetben voltak a baloldali pártok, hiszen több hónapos stratégiájukat kellett gyorsan végiggondolniuk. A baloldal jelenlegi helyzetét jól tükrözi, hogy hatan hatféleképp reagáltak a bejelentésre.

Röviden:

  • MSZP: Oké, de legyen népszavazás földügyben és a vasárnapi boltbezárásról.
  • LMP: Majd állást foglalunk, ha döntött az NVB.
  • DK: Ha csak ez az egy kérdés lesz, bojkottálni kell a népszavazást.
  • Együtt: Vasárnap tüntetés!
  • PM: Senki ne foglalkozzon ezzel a jogi nonszensszel.
  • Liberálisok: Nem korrekt.

Mindez hosszabban is, ha van türelmük.

  • Tóbiás József, az MSZP elnöke: A kvótareferendumról azt mondta, az MSZP egyetért azzal, hogy ne lehessen az Országgyűlés feje felett a magyar emberek életét befolyásoló döntést hozni. De szorgalmazta, hogy egy időben a kormány tegye lehetővé, hogy népszavazást lehessen tartani földügyben és a vasárnapi zárvatartásról.
  • Ferenczi István, az LMP közösségi részvételi szakszóvivője: A kormány ezzel az akciójával azt akadályozza, hogy az emberek olyan fontos kérdésekben hozhassanak döntést, mint a "földrablás" vagy a vasárnapi zárva tartás. "Felháborítónak tartjuk, hogy hülyének nézik az embereket, az ő nevükben is kikérjük ezt" - nyilatkozta, majd elmondta: a konkrét kérdésben akkor foglalnak majd állást, ha azt a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette. 
  • Gréczy Zsolt, a DK szóvivője: A Demokratikus Koalíció szerint nem a kötelező betelepítési kvótáról, hanem a vasárnapi boltzárról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről és az egészségügy finanszírozásának rendezéséről kellene népszavazást tartani. Ha ezekhez a miniszterelnök "hozzá akarja csapni" saját kezdeményezését, akkor a referendum álljon négy kérdésből. Ha a kormányfő csak egy kérdéssel, a betelepítési kvótával kíván foglalkozni, akkor viszont a DK arra kéri a demokratikus pártokat és a demokrata szavazókat, hogy bojkottálják az "orbáni népszavazást".
  • Együtt-közlemény: A párt "a népi kezdeményezés becsületének védelmére" vasárnapra tüntetést szervez Budapesten. Orbán Viktor évértékelőjével egy időben és szomszédjában, a Lánchíd utcában a Várkert Bazárnál tartják a demonstrációt 15 órától. Az biztos, hogy Juhász Péter is a felszólalók között lesz. (A tüntetés elnevezése: Lopják a jogom! Vissza a népszavazást a népnek!) Az Együtt közleményében felszólította a Fideszt, hogy ne manipulálja "hazug, figyelemelterelő kampányokkal a magyar társadalmat", foglalkozzon az egészségügy és az oktatás válságával, és teremtse meg annak a lehetőségét, hogy "újra legyen becsülete az erőszakmentes népi kezdeményezéseknek".
  • Tordai Bence, PM: A PM azt javasolja, hogy senki ne foglalkozzon "ezzel a jogi nonszensszel", inkább mindenki törődjön az ország valódi problémáival. a kormányfő bejelentését "szánalmas vergődésnek", "kétségbeesett terelési kísérletnek" nevezte. Tordai Bence szerint Orbán Viktor ezzel arról akarja elvonni a figyelmet, hogy kedden a Nemzeti Választási Irodánál "fideszközeli verőlegények" megakadályozták, hogy a magyar nép kinyilváníthassa az akaratát egy a kabinet számára kellemetlen kérdésben.
  • Szent-Iványi István, Liberálisok: A Magyar Liberális Párt nem tartja korrektnek az Orbán Viktor miniszterelnök által a kvótaügyben szerdán bejelentett népszavazási kérdést, mert a párt szerint az Európai Unióban nincs olyan jogi fogalom, hogy kötelező betelepítés.