Járvány miatt kellett lezárni az Uzsoki neurológiai osztályát

2016.02.24. 10:55

Hasmenéses járvány miatt nem fogad neurológiai és stroke betegeket az Uzsoki Utcai Kórház Neurológiai Osztálya, ahol már korábban is szünetelt az ellátás éppen egy hasonló fertőzéssorozat miatt. A calicivírust azonosították az osztályon, amelyet idén már egyszer lezártak éppen emiatt. Tíz napja szüntették meg az izolációt, de egyre több új megbetegedést regisztráltak a betegek és az ellátószemélyzetnél, írja a Medicalonline.hu.

Múlt hét vasárnap nyolc betegnél és négy dolgozónál jelentkeztek a hasmenéses tünetek, hétfőre már huszonöten betegedtek meg. A zárt közösségekben könnyen terjedő calicivírus a higiénés szabályok szigorú betartásával előzhető meg a legkönnyebben. A fertőzöttek környezetében mindent fertőtleníteni kell, mivel a vírus akár napokig fertőzőképes marad. Az Uzsokiban ezek után sem sikerült izolálni a járványt.

Az eset érdekessége, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű csoport éppen hétfőn adott ki közleményt arról, hogy a magyar kórházakban és egészségügyi intézményekben kifejezetten rosszak a higiéniás viszonyok. Azt írták:

Vannak kórházak, ahol még a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás. Előfordul, hogy egy kéztörés ellátása után belehal a beteg a kórházi baktérium okozta bélgyulladásba, vagy lélegeztetőgépen végzi egy gyermek, mert a mandulaműtét során kórházi, terápiarezisztens kórokozók támadják meg.

Az ÁNTSZ kedden úgy reagált a csoport állításaira, hogy a magyar betegek biztonságban vannak. Az MTI-hez eljuttatott közleményében a szervezet közölte: „alig néhány ország van, ahol olyan átfogó képpel rendelkeznek az aktuális helyzetről, mint Magyarországon.”

Aggasztó látlelet a magyar egészségügyről

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) úgy becsüli, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések átlagosan minden huszadik kórházi beteget érintenek a kontinensen – írja a Medicalonline.hu. Az ECDC felmérése arra is kitért, hogy az ilyen jellegű megbetegedések fő oka a nem megfelelő antibiotikum-használat, az elmaradó fertőtlenítések és a kórházi infrastruktúra lerobbanása.

A szervezet adatai szerint Magyarország tök utolsó az EU-s országok között az egyágyas kórtermek átlagos, százalékos elosztását tekintve. Míg nálunk ez a szám 1,7 százalék, az első helyezett Franciaországban 51,6 százalék, az európai átlag pedig 11,1 százalék.

Ugyanígy Magyarország használja a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítőszert. Itthon ez az arány mindössze 6 liter/1000 betegnap, viszonyításképpen Svédországban 40 liter/1000 betegnap.