Kicsi a világ! Kubatov titkára és a népszavazós Erdősiné kísérője osztálytársak voltak

2016.02.24. 07:38 Módosítva: 2016.02.24. 07:38
Egyelőre rejtély, hogy ki vagy kik állhatnak a népszavazási botrány főszereplőjének, Erdősi Lászlónénak az akciója mögött, mindenesetre furcsa véletlenekbe botlottunk, miután kiderítettük, ki volt a herceghalmi polgármester feleségének titokzatos és hallgatag kísérője.

Egy piercinges kopasz fiatalember védte, kísérte, segítette kedden a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) a Herceghalomról érkezett Erdősinét, aki egy nagyobb, 15-20 fős csoport közreműködésével megakadályozta, hogy az MSZP népszavazási kezdeményezést adjon be az üzletek vasárnapi zárvatartásáról.

Az Index információi szerint a fiatalembert Varró Ádámnak hívják. Ő volt az, aki a döntő pillanatban átvette az idős hölgytől a népszavazási dokumentumot, és amíg az MSZP-s Nyakó István átvergődött az útját álló kopaszok csoportján, Varró beelőzött az időbélyegzőnél.

Varró az idős hölgyhöz hasonlóan semmit sem válaszolt az őket ostromló újságíróknak a beadványukkal kapcsolatos kérdésekre.

Ősfideszes polgármester a férje

Az idős nőről estére kiderítettük, hogy  Erdősi László András herceghalmi polgármester felesége, Erdősi Lászlóné. A herceghalmi polgármester az ősfideszesek csoportjába tartozik, 1990-ben az I. kerületben egyéniben választották meg önkormányzati képviselőnek, majd alpolgármester lett. 2010-ben Herceghalmon is a Fidesz jelöltje volt, 2014-ben viszont már függetlenként indult. Ekkor már a Fidesz saját jelöltet állított Erdősi ellen.

Ugyanakkor bonyolítja a történetet, hogy a 444 úgy tudja, Erdősi nagyon összeveszett a kormánypárttal.

A Fidesz-alelnök biztonsági cégének dolgoznak

Börtönviselt emberek segíthették Erdősinét 

Börtönben ülhettek többen is azok közül a kopaszok közül, akik kedden a Nemzeti Választási Irodánál akadályozták meg egy népszavazási kérdés beadását – írja a Magyar Nemzet. A Magyar Nemzet szerint a szolnoki Cs. Mihály irányította a Nemzeti Választási Iroda épületébe a kopaszokat. Cs. Mihályról a napilap azt írja, hogy a Facebookon az FTC alkalmazottjának nevezi magát, és hazai börtönökben készült fotókat posztol, a váci börtönről például azt írta, hogy „itt is voltam”. Egy másik, az NVI-bél felbukkant kopasz, J. Lóránt is az FTC-t nevezi meg munkahelyként, ő több fotón is Fradi-címeres mellényben van együtt K. Tiborral, aki szintén ott volt kedden az irodánál. K. Tibor Facebook-oldaláról a Magyar Nemzet szerint kiderül, hogy a férfi börtönviselt, és antiszemita nézeteket vall.

Az mindenesetre bizonyítottnak látszik, hogy az ügy hallgatásba burkolózó szereplői, azaz a nagydarab kopaszok, Erdősiné és kísérője, Varró Ádám összejátszottak. Az Origo fotósa lefényképezte, ahogy a NVI-nél megjelent kopaszok egy átlátszó mappát mutatnak fel. Az ellenfényben kiolvasható, hogy a mappában lévő beadvány készítőjének lakhelye Herceghalom. Azaz hiába viselkedett a társaság a délelőtt folyamán úgy, mintha külön beadvány beadására készültek volna, a kép alapján egyértelmű, hogy végig a Erdősiné papírjával voltak felszerelkezve ők is.

Az akcióban részt vevő kopaszok közül Facebook-oldalukon többen a Ferencvárosi Torna Club biztonsági cégét, a Fradi Securityt jelölték meg munkahelyükként, ezért megpróbáltuk elérni a klub elnökét. Kubatov Gábor Fidesz-alelnök azonban külföldön tartózkodik, helyette titkára válaszolt kérdésünkre, hogy a csoportnak valóban vannak-e kötődései a focicsapathoz. Kindlovits Máté leszögezte, megvizsgálták, és bizonyossá vált, hogy az ott lévők közül senki sem tagja sem a biztonsági cégnek, sem más fradis vállalkozásnak. 

Nem sokkal később az FTC is kiadott egy hasonló értelmű közleményt. Ebben azt hangoztatták, hogy sok szurkoló jelöli be szimpátiája jeleként a Fradit munkahelyeként, most is ilyesmi történhetett, a Fradi sem most, sem máskor nem akar politikai ügyekbe keveredni.

Fideszes polgármester a volt osztályfőnök

Erdősiné kísérőjéről, Varró Ádámról azonban időközben megtudtuk, hogy a jelen lévő kopaszokhoz hasonlóan neki is erős fradis kötődése van, ráadásul közeli ismerőse Petrőczy Dániel, a XVII. kerületi önkormányzat egyik fideszes képviselőjének.

És hogy milyen kicsi a világ, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy

Varró és Kubatov titkára, Kindlovits Máté gimnáziumi osztálytársak is voltak.

A Pál Apostol Katolikus Gimnáziumban. Az osztályfőnökük pedig az a Ríz Levente volt, aki jelenleg a XVII. kerület fideszes polgármestere. (És ugyanebbe az iskolába járt Petrőczy Dániel is, csak ő általánosban.) 

Sőt, e cikk írása után tudtuk meg azt is, hogy a Fradi kommunikációs vezetője, Sipos Bence is Varró Ádám osztálytársa volt a gimiben.

Persze önmagában az, hogy Erdősiné kísérője ismeri Kubatov titkárát, legfeljebb csak azt bizonyítja, hogy milyen kicsi a világ. Az ismeretségeket firtató kérdéseinkre adott reakciók viszont annál érdekesebbek voltak.

Petrőczy Dánielt kedd délután értük utol. Az önkormányzati képviselő több órával a történtek után azt állította: fogalma sincs, mi történt a Nemzeti Választási Irodánál, nem hallott semmit és a híreket sem olvasta, mert egész nap dolgozott. Petrőczy nem tagadta, hogy Varró Ádám közeli ismerőse, de azt mondta, hogy „nem ismeri” Varró ügyeit, majd megismételte, hogy az Indextől hall először arról, hogy mi történt a választási irodánál, ezért sem tud semmit mondani.

Később újra megkerestük Kubatov titkárát, hogy Varróról érdeklődjünk nála. Kindlovits Máté ekkor azt mondta, hogy 

valóban volt egy Varró Ádám nevű osztálytársa, de őt már vagy két éve nem látta.

Petrőczyhez hasonlóan Kindlovits Máté is azt állította, hogy nem látta a választási irodánál történt eseményekről szóló tudósításokat, ezért nem tudja megmondani, hogy a népszavazást kezdeményező nő kísérője azonos-e a volt osztálytársával. Kérésünkre megnézte az e-mailen elküldött képeket, majd azt írta:

Nem tudom, a srácnak hosszú haja volt gimnáziumban. Lófarokban hordta, oldalt picit felnyírva, akkor ez volt a divat.

Különös, hogy Kindlovits az első megkereséskor még azt állította, hogy végignézték a felvételeket, majd később azt mondta, hogy nem látta az irodánál történt tudósításokat. Az is furcsa, hogy ha valóban végignézték a felvételeket (ahogy azt korábban állította), akkor miért nem szúrta ki rajta egykori osztálytársát, akit állítása szerint vagy két éve nem látott. Ahogy az is rejtély, hogy ha Kubatov titkára két éve látta utoljára Varrót, akkor miért nem tudta teljes bizonysággal megmondani nekünk, hogy ő van-e a képen vagy sem.

Lázár is ellentmondásba keveredett

Kedd este Lázár Jánost az Index újságírója arról kérdezte, meg fogja kérdezni-e Kubatov Gábort az ügyről, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, „szóba fog kerülni az ügy”. Lázár ugyanakkor jelezte, hogy ő nem tudja, Kubatov emberei voltak-e az NVI-nél, ugyanis a felvételeket nem látta. Arról is beszélt Lázár, hogy ha tényleg testi erővel akadályozták Nyakót a népszavazási kérdés benyújtásában, akkor az NVI ezt is figyelembe kell vennie a beadvány elbírálásánál. 

Egyébként Lázár a riportereknek először azt mondta, hogy nem követte az eseményeket, majd pár másodperccel később már arról beszélt, hogy ha az Index tudósításait követi, akkor valóban érdekesnek tartja a történteket. Igaz, a miniszter utalhatott ezzel arra is, hogy az eseményeket hivatalosan nem követte, azaz hivatalos úton nem informálódott, csak az Indexből.

Lázár: Megkerülhetetlen, hogy szóba kerüljön Kubatovval

A témában megjelent összes cikkünket és videónkat itt találja.