Miklós
-7 °C
2 °C

Kósa Lajosnak mindig igaza van!

2016.02.24. 20:32

A kormány mai, a menekültkvótáról szóló népszavazási kezdeményezésének egyik szórakoztató fejleménye volt, amikor kiderült, hogy Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője már október elején tudta, hogy egy ilyen népszavazást nem lehet megtartani. Akkor a Jobbik vetette fel a dolgot, Kósa pedig az alábbiakat válaszolta egy sajtótájékoztatón:

Az ügy nemzetközi szerződésben foglalt jogokat érint, amelyekről az alaptörvény szerint nem lehet referendumot kezdeményezni.

(Az Alaptörvény szerint nem jogokról, hanem a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségekről nem lehet népszavazást tartani, de lehet, hogy rosszul idézték a frakcióvezetőt).

Ám az Élet nagy mókamester, és ma nem más, mint maga Orbán Viktor jelentette be, hogy ezúttal a kormány kezdeményezi ugyanezt. Természetes, hogy kíváncsiak voltunk, változott-e az eltelt bő négy hónap alatt Kósa Lajos véleménye. Egész délután próbáltuk elérni, és este végre sikerült rábírni egy röviden nyilatkozatra.

A Fidesz frakcióvezetőjének 2016. február 24-én érvényes véleménye a kvótaügyi népszavazásról:

Akkori tudomása szerint a Jobbik nem tett konkrét népszavazási kezdeményezést, így ő sem tudhatta pontosan, hogy a párt politikusai mire gondolnak. Ezért nyilatkozta, amit, mert tény, hogy nemzetközi szerződést érintő ügyben nem lehet népszavazást tartani.

Csakhogy!

A kormány népszavazási kezdeményezése "az uniós jogra vonatkozik", és szerinte az uniós joggal kapcsolatban a Kúria álláspontja következetes.

Vagyis a Fidesz frakcióvezetője szerint

  • az Európai Unió által Magyarországra kényszerített kötelező menekültkvótáról szóló, a Jobbik által kezdeményezett népszavazás nem az uniós joggal, hanem valami más nemzetközi szerződéssel lett volna kapcsolatos, ezért az alaptörvénybe ütközött volna;
  • az Európai Unió által Magyarországra kényszerített kötelező menekültkvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazás az uniós joggal kapcsolatos, ezért nem ütközik az alaptörvénybe.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.