Kósa Lajosnak mindig igaza van!

2016.02.24. 20:32

A kormány mai, a menekültkvótáról szóló népszavazási kezdeményezésének egyik szórakoztató fejleménye volt, amikor kiderült, hogy Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője már október elején tudta, hogy egy ilyen népszavazást nem lehet megtartani. Akkor a Jobbik vetette fel a dolgot, Kósa pedig az alábbiakat válaszolta egy sajtótájékoztatón:

Az ügy nemzetközi szerződésben foglalt jogokat érint, amelyekről az alaptörvény szerint nem lehet referendumot kezdeményezni.

(Az Alaptörvény szerint nem jogokról, hanem a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségekről nem lehet népszavazást tartani, de lehet, hogy rosszul idézték a frakcióvezetőt).

Ám az Élet nagy mókamester, és ma nem más, mint maga Orbán Viktor jelentette be, hogy ezúttal a kormány kezdeményezi ugyanezt. Természetes, hogy kíváncsiak voltunk, változott-e az eltelt bő négy hónap alatt Kósa Lajos véleménye. Egész délután próbáltuk elérni, és este végre sikerült rábírni egy röviden nyilatkozatra.

A Fidesz frakcióvezetőjének 2016. február 24-én érvényes véleménye a kvótaügyi népszavazásról:

Akkori tudomása szerint a Jobbik nem tett konkrét népszavazási kezdeményezést, így ő sem tudhatta pontosan, hogy a párt politikusai mire gondolnak. Ezért nyilatkozta, amit, mert tény, hogy nemzetközi szerződést érintő ügyben nem lehet népszavazást tartani.

Csakhogy!

A kormány népszavazási kezdeményezése "az uniós jogra vonatkozik", és szerinte az uniós joggal kapcsolatban a Kúria álláspontja következetes.

Vagyis a Fidesz frakcióvezetője szerint

  • az Európai Unió által Magyarországra kényszerített kötelező menekültkvótáról szóló, a Jobbik által kezdeményezett népszavazás nem az uniós joggal, hanem valami más nemzetközi szerződéssel lett volna kapcsolatos, ezért az alaptörvénybe ütközött volna;
  • az Európai Unió által Magyarországra kényszerített kötelező menekültkvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazás az uniós joggal kapcsolatos, ezért nem ütközik az alaptörvénybe.