Szabina
4 °C
12 °C

Elég nagy pofont kapott most Simicska

2016.02.25. 14:52

A Fővárosi Törvényszék igazat adott a Közbeszerzési Hatóságnak és Közbeszerzési Döntőbizottságának a Közgép Zrt.-vel kapcsolatos határozat ügyében: a döntőbizottság elutasító határozatának végrehajtását nem lehet felfüggeszteni – írja a Napi.hu.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy Simicska sokáig aranytojást tojó tyúkja,

a Közgép három évig nem indulhat közbeszerzéseken.

Mindezt a Közbeszerzési Hatóság titkársága közölte.

Az ügy előzménye, hogy a Közgép a gönyűi dunai kikötő építésére kiírt pályázaton indult. Tavaly március 24-én, a tenderbontáson kiderült, hogy az indulók közül a Közgép konzorciuma tette a legkedvezőbb árajánlatot: 6,7 milliárdért vállalták volna az építkezést. 200 millió forinttal olcsóbban, mint a 6,9 milliárdos ajánlattal induló A-Híd, Swietelsky és Mészáros és Mészáros Kft. alkotta konzorcium.

Utóbbi cég tulajdonosa a felcsúti polgármester, Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc. A Strabag, illetve a Dunaaszfalt 7 milliárd feletti összeggel pályázott.

A közbeszerzéseken mostanában hasító ellenfelek megtámadták a Közgép pályázatát. Ők nyomoztak a pályázat részletei után, végül arra jutottak, hogy a Közgép rosszul adta meg két, a kikötőépítéshez szükséges, Szása nevű hajó zárt fedélzetének méreteit. Bár a pályázati kiírásban sem szerepelt pontos előírás arra vonatkozóan, hogyan kell kiszámolni a fedélzet alapterületét, ebből a panaszból lett az adathamisítás és a hároméves kitiltás.

A Közgép jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, amelyet az  – a kérést megalapozatlannak ítélve – elutasított. Ezek után a cég a bíróságon támadta meg a döntőbizottság határozatát és kérte a végrehajtás felfüggesztését. Az elsőfokú bíróság helyt adott a kérelemnek, és elrendelte a végrehajtás felfüggesztését. Ezt a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottság jogsértőnek ítélte, és fellebbezéssel élt. A Fővárosi Törvényszék döntése ezt az álláspontot erősítette meg.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!