Orbán rejtélyes, megvert kutyája: nem segít a miniszterelnöki sajtóiroda

2016.02.25. 12:57 Módosítva: 2016.02.25. 13:01
Orbán Gáspár nevére regisztrálták a félholtra vert felcsúti kuvaszt, amellyel a miniszterelnök az állatvédelem mellett demonstrált. Csakhogy négy éve azt állította Orbán, nincs is kutyája. A miniszterelnöki sajtóiroda az ezt firtató kérdésünkre azt válaszolta, ebtartási ügyekben nem illetékesek.

Hat éve a Budai Kisállatklinikán kezelték azt a kuvaszkölyköt, amelyet a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár vitt súlyos sérülésekkel állatorvoshoz. Az Index megkereste a XI. kerületben működő rendelőt, ahol közölték, hogy az állat nyilvántartási kartonja szerint 2010 júniusában vették fel a Nárcisz névre keresztelt kuvaszt.

A hatéves kutyasztorit a  Blikk tette közzé szerdán. A majdnem egész oldalas cikk azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor maga is elkötelezett állatvédő, egyetért a múlt hétvégén lezajlott, állatkínzás elleni demonstráció céljaival, ezért felszólította az igazságügyi minisztert, hogy mérlegelje az állatvédők kéréseit, és tegye meg a szükséges lépéseket.

Az állatklinika korábbi orvosa, Juhász Csaba az Indexnek elmondta, hogy a kutya annyira rossz állapotban került hozzájuk, hogy két hétig bentlakásos gyógyításban kellett részesíteni. A négy hónapos kölyöknek el volt törve a lába, és fejsérülése miatt elvesztette az egyik szemét. Juhász Csaba szerint Orbán Gáspár, a miniszterelnök és felesége többször meglátogatta a kutyát a kezelés ideje alatt.

Az orvos szerint a kezelés idején nem derült ki, hogy pontosan mi történt a felcsúti háznál, de úgy emlékszik, volt arról szó, hogy meg kell erősíteni a ház őrzését.

Négy éve azt nyilatkozta Orbán, nincs kutyája

Miután a világban az elnökök, miniszterelnökök kutyái – nem utolsósorban pr-szempontok alapján – rendszeres szereplői a sajtómegjelenéseknek, a Vs.hu Orbán Facebook-oldalán keresni kezdte a hirtelen felbukkant miniszterelnöki kutya nyomát. A lap kiderítette, hogy a közzétett bejegyzésekben eddig csak Orbán Ráhel tacskója szerepelt, a kuvasz egyszer sem bukkant fel a képeken. Majd előkerült egy korábbi nyilatkozat is: 2012 júniusában a kormányfő még azt nyilatkozta a Borsnak, hogy

nincs állata, egyszerűen nem engedheti meg magának egy házi kedvenc tartását.

Kíváncsiak voltunk, hogy Orbán Viktor miért adta ezt a nyilatkozatot, miközben a család Felcsúton nevelte a kuvaszt. Azt is szerettük volna megtudni, hogy indult-e vizsgálat: ki vagy kik hatolhattak be a hivatalban lévő miniszterelnök ingatlanára, hogy ott bántalmazzanak egy kölyökkutyát.

Az Index kérdéseire a miniszterelnöki sajtóiroda azt írta, hogy csak a kormányfő hivatalos tevékenységével kapcsolatban tud a szerkesztőségek számára tájékoztatást adni,

ebtartási ügyekben nem vagyunk illetékesek.

Letöltendőt követeltek

Az egész történet azzal indult, hogy február 20-án szombaton több ezer tüntető követelte a Parlament előtt, hogy az igazságszolgáltatás alkalmazza a szigorúbb büntetések kiszabását az állatkínzókkal szemben. Az állatvédők egy javaslatot is küldtek Kövér László házelnöknek, hogy a kiszabható letöltendő börtönbüntetés felső határát emelje meg a kormány. 

A miniszterelnök ezután állt elő Facebookján a kutyás képpel, és állt az állatvédők követelése mellé.