A biodíszlet szerepében a megszelídített kopasz bárányok

DSC 5318
2016.02.26. 11:06 Módosítva: 2016.02.26. 11:13
A Fradi-meccsek biztosítása körül évtizedekig állt a bál, majd jött a Fradi Security, akik Kubatov Gáborral karöltve rendet teremtettek a lelátókon. A balhék ettől nem szűntek meg, az MSZP népszavazási kezdeményezését is elgáncsoló kidobók körül bőven maradt feszkó: van párezer ultra, akik nem nagyon szeretik őket, és legutóbb lövöldözésig fajult a cég két erős emberének elszámolási vitája. Bár az FTC nem szeretné, ha belekevernék a politikába, nemcsak a klubvezetés fideszes, a Fradi a biztonsági cége is kapcsolatba hozható fideszes politikusokkal és százmilliós állami közbeszerzésekkel. Az ország jelenleg leghíresebb őrző-védő cégének rövid története.

A Nemzeti Választási Irodánál történt keddi balhé főszereplői Erdősi Lászlóné mellett a kopasz, kigyúrt férfiak voltak, akik közül többen állítják magukról, a Ferencváros és a biztonsági cége, a Fradi Security alkalmazásában állnak. Az FTC tagadta, hogy az NVI-nél sorfalat álló „rajongóinak" hivatalos közük lenne a klubhoz, korábbi felvételek és a szocialisták népszavazását megakadályozó társaság mögötti kapcsolati háló azonban másról árulkodik. 

Nem először merül fel, hogy a Fradi Security a Fidesz céljait támogatja az izomerejével. 2013 márciusában több tagjuk felsorakozott a Fidesz Lendvay utcai székházának udvarán, hogy az alkotmánymódosítás ellen tüntetőktől megvédjék az objektumot. Az akció miatt híressé vált Szabó „Szőke” Ferenc akkor azt állította, hogy nem hivatalos megbízásból, hanem a párt iránti szimpátiájából pakolt ki néhány tüntetőt a Fidesz udvarából. Szőke nyilatkozata hasonlóan hihető volt, mint hogy kedden húsz verőlegény egyszerre eljátsszon egy népszavazási kezdeményezést, a számukra vadidegen Erdősiné aláírásával ellátott papírokkal a hónuk alatt. 

Úgy tűnhet, mintha a Fradi Security a Fidesz magánhadserege lenne, de ennyire azért nem egyszerű a helyzet. A biztonsági cég és a politika kapcsolatának megértéséhez vissza kell ugornunk az időben, és fel kell idéznünk néhány dolgot a klub és az ultrák viszonyáról. 

A rendőrök rémálma vigyázta a rendet 

A Ferencvárosé az ország legnépszerűbb futballcsapata a legnagyobb szurkolótáborral, amiben sokáig több banda is rivalizált a vezető szerepért. A 90-es évek elején kiemelkedett egy csoport, amely a 2-es szektor néven lett ismert. A tábor kemény magja, 20-30 fő a meccsek után mindig a Simon sörözőbe ment, ahol szoros kapcsolatot alakítottak ki az akkori fiatal focistákkal. Ebben a társaságba tartozott például az egyik budapesti szórakozóhelynél később halálra vert Simon Tibor, Kubatov Gábor (aki akkoriban még leginkább autószereléssel foglalkozott) és a szintén már elhunyt Hypós Feri, a Fradi rettegett vezérszurkolója. Hypós azzal vívta ki az alfahím szerepet, hogy a szurkolók és rendőrök összecsapásai során mindig az első sorban harcolt, és mindig utolsóként hátrált meg.

Hypós tekintélyére a klub vezetése is felfigyelt, 1995-től megbízták, hogy az FTC idegenbeli meccseire biztonsági koordinátorként kísérje az ultrákat. Ez egybevágott az MLSZ akkori javaslatával, hogy a szurkolók vezéreit vonják be a meccsek biztosításába, mert rájuk jobban hallgatnak a balhézó szurkolók, mint külsős verőlegényekre. Az ötlet bevált, és a recept azóta is érvényes: a felfokozott hangulatú találkozókon az tud rendet tartani, akit ismernek, akiben megbíznak, és akit hitelesnek tartanak. 

Feri olyan volt, mint egy egyszemélyes biztonsági szolgálat, ha ő odaállt egy balhézó társaság elé, akkor onnantól kezdve egy pisszenés sem volt

–mesélte róla egy korábbi szurkolótársa.

A focimeccsek biztosítása mindig is jó biznisznek számított, szinte öldöklő küzdelem ment azért, hogy ki vigyázzon a Fradi-pályára. 1996-tól sokáig a baloldal biztonsági cégeként elkönyvelt In-Kal Security látta el a feladatot, a céget vezető exrendőr, Lasz György büszke volt arra, hogy tartanak tőlük a szurkolók, nincsenek balhék. (Lasz 2003-ban a Belügyminisztérium kórházában meghalt.) 

tv2-3845-13505700

A klub és a cég viszonya az ezredfordulóra megromlott, és egy vélhetően kiprovokált balhé miatt felbontották az elhidegült kapcsolatot. Az In-Kal helyére rögtön volt jelentkező, méghozzá a Doszpot Péter gyilkossági nyomozó által alapított Expol, ami nyugdíjazott rendőrökből állt. Az akkori klubvezető, Szeiler József visszaemlékezéseiből kiderül, hogy nagy érdeklődés volt a Fradi-meccsek biztosítása iránt: rendszeresen hívták „különböző emberek” azzal, hogy ha ők csinálják a biztosítást, akkor nem lesz balhé. 

Bár kívülről úgy tűnhet, hogy a lelátói rendbontások spontán dühkitörések egy megkérdőjelezhető bírói döntés, lecsúszott labda, netán egy-két csúnya szó miatt, szurkolói körökben nem titok, hogy a balhék szinte mindig a meccset biztosító őrző-védők lejáratásáról szólnak. A komolyabb eseteknél az ultrák egy csoportja azért szedi szét a lelátót, hogy megmutassa, az aktuális biztonsági cég nem képes rendet tartani, alkalmasabb emberek kellenek ide: például ők. 

Egy nagy verés kellett a trón elfoglalásához 

Persze vannak eszközök a folyamatos belharcok megelőzésére, például a szurkolók kifizetése.

Nem megerősített információk szerint az In-Kal idején az FTC vezetése is tudott arról, hogy jó néhány keményebb fiú meccsenként akár 10 ezer forintot is kapott azért, hogy ne folyjon vér a lelátón. Szeiler szerint a klub azért kötött jóval a piaci ár felett szerződést az In-Kallal, hogy legyen miből elcsendesíteni az elégedetlenkedőket. 

Persze lehet, ez csak utólagos magyarázkodás volt, hogy legyen mire fogni a biztonsági cég leváltását. Az In-Kal után nem sokáig maradt a pályán az Expol, pedig eleinte úgy tűnt, megtalálják a hangot a szurkolókkal. Jóban voltak például Tóth Csabával, a Fradi saját, Szeiler által kinevezett biztonsági főnökével, aki korábban egy ismert maffiavezér, Szlávy Bulcsú testőreként dolgozott.

Tóth regnálásával zűrös időszak kezdődött, a 2000-es években több FTC-meccsen is paprikás volt a hangulat, több összecsapás alakult ki az ellenfelek szurkolótáboraival és a rendőrséggel, mint korábban. Ekkoriban tíz céget is kipróbáltak a pálya mellett, de egyik sem vált be. 

A fordulat 2009-ben jött el, amikor a Hertha az Üllői útra látogatott. A mérkőzés előtt és közben is komoly balhé lett, a rendőrséget is be kellett vetni. A találkozót a Valton Kft. egyik alcége, a Door Men Security biztosította, nem egy emberüket megverték, nem is vállaltak több meccset. Számos forrás szerint a balhét a Fradi Security néhány tagja szervezte. 

Hogy mi történt pontosan, az talán már sosem fog kiderülni, de az tény, hogy a következő mérkőzéseket már a Fradi Security vitte, a céget egy hónappal a Hertha elleni meccs előtt alapították. 

Állami százmilliók a Fradi Security körül  

A Fradi Security 50 százalékos tulajdonosa az FTC, a cég másik fele a Green Guard Kft. kezében van. Információink szerint a Green Guard gyakran foglalkoztatja alvállalkozóként a Nelson Security Kft.-t, ami részben Fölgye Pálé, aki jelenleg a Fradi Security szurkolói koordinátora. Korábban ezt a pozíciót Szőke töltötte be, de 2015-ben távozott a klubtól, többek között azért, mert állítólag elszámolási vitába keveredett korábbi jó barátjával, Fölgyével.

Fölgye Pál
Fölgye Pál

A vita lövöldözésig fajult. 

A Nelson Securityben tulajdonos a Diamond Trió Kft., ami a Ferencváros honlapja szerint 2013-ban a klub támogatói között volt. A cég neve azóta lekerült a klub oldaláról, de egy url azért megmaradt emlékeztetőül a kapcsolatra. Érdekesnek tűnik, hogy

az FTC a Fradi Securityn keresztül fizetett egy cégnek, ami egy másik cégen keresztül fizetett az FTC-nek.

A Nelson Securityben 2015-ig tulajdonos volt egy Urbán Szabó Gábor nevű férfi, akinek rokona Urbán Szabó Sándor, a Fidesz egykori angyalföldi önkormányzati képviselője. Utóbbinak egyébként 2013-ig tulajdonrésze volt a Fradi reklámtevékenységével összefüggő feladatokat ellátó FTC Brand Management Kft.-ben, ami egyébként az FTC Kézilabdasport Kft. tulajdonosa. 

Urbán Szabó Sándor benne volt a Ligetsor-Bau Kft.-ben is, ami a építőipari cégként figyelemre méltó módon a válság évei alatt is hasított: 2009-ben még 266 millió forint volt az éves bevételük, 2011-ben már 519 millió. A cég jól feküdt az állami és önkormányzati közbeszerzéseknél, Papcsák Ferenc fideszes polgármestersége alatt az egyik legtöbbet foglalkoztatott céggé vált Zuglóban: óvodákat és bölcsődéket újítottak fel közel egymilliárd forintért. A Ligetsor jogelődjében egyébként tulajdonos volt Bába Iván, aki 2010 és 2014 között a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozott. 

A zuglói felújítások során akadt egy kis elszámolási vitája a Ligetsor-Baunak, alvállalkozóként arra próbálták rávenni a Cre-Viza Kft.-t, hogy tekintsen kifizetettnek egy 108 millió forintos számlát, írja több korabeli forrás. Hogy a Ligetsor-Bau kikényszerítse az akaratát, ráküldték a fővállalkozóra a Nelson Security embereit, akik ugye sokat dolgoznak a Fradi Securityvel. 

A céges áttételeken kívül Fölgyének személyesebb kapcsolata is lehet a kormánypárttal. Meg nem erősített információk szerint kidobóként dolgozott a XVII. kerületi Patak kocsmában, ahova még fidelitasos korábban járt Sipos Bence, a Fradi kommunikációs munkatársa, aki – mint korábban bemutattuk – gimnáziumi osztálytársa volt Kubatov Gábor személyi titkárának. 

Kemény bűnözők mindkét oldalon 

Ilyen előzmények után érkezünk el a keddi, a Nemzeti Választási Irodánál történt balhéhoz, melyre reagálva az FTC közlemény adott ki, amiben hangsúlyozták a sajtónak, hogy „ne keverjék politikai ügybe a Fradit”. Annál jobban felesleges is lenne belekeverni, mint hogy

  • a klub elnöke Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és alelnöke,
  • az FTC alelnöke Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója,
  • a Fradi hatfős elnökségében benne van Bácskai János, a IX. kerület fideszes polgármestere.

Kubatov 2012 óta vezeti a Fradit, nem túlzás azt mondani, hogy irányítása alatt feltámadt a klub. Az őt megelőző időkben – például a cserekapusból lett herevasaló, Berki Krisztián vezetése alatt – komoly gazdasági gondok voltak a sportklubnál, Kubatov érkezése óta viszont meglátszik, hogy a kormánypárt egyik vezetője, Orbán Viktor bizalmasa rendezi az ügyeket:

  • 12 milliárd forintból kaptak egy új stadiont,
  • a Magyar Telekom hosszú távú főszponzorként támogatja őket,
  • megerősítették a labdarúgócsapat játékoskeretét, fölényesen vezetik a bajnokságot.

Látszólag minden szép és magenta színű, de mégsem az: bár a Fradi-meccsekre megy ki messze a legtöbb ember, van körülbelül 3-4000 szurkoló, aki nem hajlandó betenni a lábát a stadionba. Ennek oka nem Kubatov és nem a Fidesz, hanem a klubnál Magyarországon egyedül alkalmazott vénaszkenner. Kubatovék szerint szükség van a szigorú kontrollra, hogy ezzel kiszűrjék azt a maximum pár tucat embert, akit korábbi rendbontások miatt nem látnak szívesen a lelátón.

A Fradi-ultrák egy jelentős része viszont önkényesnek és elnyomónak tartja a beléptető rendszert. 

Ennek a néhány ezer kívül rekedt ultrának a kemény magja pedig a Fradi Securityvel is elégedetlen. Egyes teóriák szerint állítólag ők szervezték a két éve nagy port kavart lelátói megemlékezést a háborús bűnökkel és zsidók deportálásával vádolt Csatáry Lászlóról, hogy lejárassák a biztonsági céget. Más elméletek szerint nehéz lenne úgy bevinni egy húszméteres molinót az ország legjobban biztosított stadionjába, hogy a szekusok azt ne lássák. 

A Fradi Securityvel elégedetlen csoport rendszeresen azzal támadja a Fradi Securityt, hogy a tagjai bűnözők, Szőke például 14 évet ült, mert megölte a főnökét, de más tagok börtönviselt múltját is megszellőztették már. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a szekuritiseket bűnözőnek tituláló elégedetlenek között is akadnak a múltban meg-megbotló emberek. Az SRK becenévű egyik vezetőjük például többször ült súlyos testi sértés miatt. 

Fideszes megbízó, jobbikos szív

A választási irodánál sorfalat álló 15-20 nehézfiú közül eddig bizonyíthatóan három embernek van köze a Fradi Securityhez, a többiek más helyeken látnak el őrző-védő feladatokat. Információink szerint többen egy Horváth Viktor nevű szolnoki vállalkozónak dolgoznak,

nem tagjai a Fidesznek, viszont van köztük tagja a Jobbikhoz kötődő Betyárseregnek.

Bár nincs reprezentatív mintánk, kidobó munkakörben dolgozó emberek azt mondják, hogy ezen a területen a többség jobboldali, azon belül is inkább jobbikos, mint fideszes. Ha valamiért, hát ezért pontatlanság lenne a Fradi Securityt a Fidesz magánhadseregének nevezni.