Nagykövet lesz Új-Zélandon a közmédia volt vezetője

2016.02.26. 09:26

Szabó László Zsolt, az MTVA volt vezérigazgatója lesz Magyarország új-zélandi nagykövete, csütörtökön a kinevezését támogatta a parlament külügyi bizottsága  – írta a Népszabadság. Wellingtonban hamarosan megnyílik a magyar nagykövetség, amely a csendes-óceáni szigetvilág egész területén ellátja majd a konzuli szolgálatot.

A külügyi bizottság zárt ülésén az ellenzékből egyedül jelen lévő MSZP-s Mesterházy Attila nem támogatta Szabó László Zsolt kinevezését.

A szocialista politikus a Népszabadságnak azt mondta: a kormány 400 millió forintot költ a nagykövetség kialakítására, és évente további százmilliókat az épület és az apparátus fenntartására. Mesterházy politikai kiküldöttnek tartja Szabó László Zsoltot, aki jutalomként kapja a posztot.

Szabó László Zsolt  másfél évig volt a közmédia vezetője, ő vezényelte le a nemzeti hírtévé megalakulását tavaly március 15-én. Tavaly augusztusban távozott, az MTVA közös megegyezésre hivatkozott. Szabó az első Orbán-kormány  alatt, 1999 és 2001 között volt az MTV első embere volt. Az ebben az időszakban történt ingatlaneladások miatt a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt. Ezt a nyomozást az ügyészség később megszüntette.