Nem vizsgálják, honnan volt pénze a földekre L. Simon Lászlóéknak

2016.02.26. 07:15

Január elején vagyonnyilatkozati eljárást kért a Blikk L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára ellen. A lap ugyanis kiderítette, hogy a politikus házas- és üzlettársa, Vass Eszter 281 millió forint értékben nyert állami földeket a novemberi árveréseken, és sem L. Simon vagyonnyilatkozatából, sem cégeik beszámolóiból nem derül ki, honnan volt pénzük a földekre. 

A Blikk tehát arra kérte a parlament ilyen ügyekben illetékes mentelmi bizottságát, hogy vizsgálja meg L. Simon feleségének vagyonnyilatkozatát, illetve a politikus bevallását is.

L. Simon László ezek után közölte a bizottság KDNP-s elnökével, Vejkey Imrével, hogy a vagyonnyilatkozatát "a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, a valós vagyoni helyzetemet tükrözően" készítette el és adta le. 

"Amennyiben a későbbiekben akár magánkölcsönt, akár banki hitelt veszek fel, annak ténye – a hitelfelvétel megtörténtét követő – vagyonnyilatkozatomban a jogszabályoknak megfelelően meg fog jelenni. 

Fentiekre tekintettel az ön által megküldött kezdeményezést alaptalannak tartom.

Mivel L. Simon László alaptalannak tartja a vizsgálatot, a bizottság KDNP-s elnöke úgy látta, hogy a Blikk kezdeményezése "nyilvánvalóan alaptalan", ezért megszüntette az eljárást. Így L. Simon földbirtokos feleségének vagyonbevallását elő sem vették - írta a lap.

Vejkey Imre a lapnak azt mondta, hogy "a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség nem az anyagi számonkérést, hanem az átláthatóságot szolgálja".