Orbán egymilliárdért vásároltat műtárgyakat

2016.02.26. 13:22

Egymilliárd forintot (egész pontosan 1,006 milliárdot) különített el a kormány a Karmelita kolostorban elhelyezendő műtárgyak beszerzésére – derül ki a Magyar Közlönyből, szúrta ki a Napi.hu

A Karmelita kolostor márpedig éppen a budai Várba költöző Miniszterelnökség új székhelye lesz, az átalakításokra már eddig is mintegy 20 milliárd forintot fordítottak. A mostani kormányhatározatot a Karmelita kolostor leendő lakója, Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi.

A kormányhatározat arra is utasítja Balog Zoltán minisztert, hogy a minisztérium szakértői vizsgálják meg a műkincsek esetében az állami elővásárlási jog bevezetésének lehetőségét. Vagyis a leendő műkincseket a piacról szeretné megvásárolni a kormány – egyébként a közgyűjtemények minden más ügyben is élhetnének elővásárlási jogukkal.

A Miniszterelnökség mellett a Várba költözne az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Belügyminisztérium is. Arról is döntött a kormány most, hogy az amúgy állami tulajdonban lévő egykori háború előtti pénzügyminisztériumi épületébe költözik az NGM. A régi-új pénzügyminisztériumi épület felújításnak tervezésre másfél milliárd forintot kapott a nemzetgazdasági miniszter.