Orsolya
7 °C
10 °C

A közszolgák is készek lennének tüntetni

DSC 9023
2016.02.27. 22:58 Módosítva: 2016-02-27 22:58:25

Támogatják a pedagógusok március 15-i demonstrációját, jelezte a Népszabadság szerint több felszólaló is a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) XII. kongresszusán. Ha pedig a közszolgákat érintő leépítési javaslatok nyomán nem tudnak az érintett szakszervezetek tárgyalni a kormánnyal, akkor a SZEF elnöke szerint ők is utcára vonulhatnak.

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes januárban arról beszélt, hogy hosszú távon 600 ezer a cél, de a ciklus végéig 100-150 ezer fővel csökkenhet az államigazgatásban dolgozók létszáma, ennyien kerülhetnének át a versenyszférába. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter később pedig arról beszélt, hogy 73 állami intézmény megszüntetését vizsgálják, ez nagyjából ötvenezer embert érinthetne.

Földiák András, a SZEF elnöke szerint egy hatszázezres, de még százötvenezres leépítés is a közszolgáltatások egy részének összeomlását jelentené. „A SZEF-nek és tagszervezeteinek minden eddiginél határozottabban titkozniuk kell ez ellen" – mondta a Népszabadság szerint.

Ha erről nem lehet tárgyalásos úton egyezségre jutni, a közszférában működő szakszervezeteknek sem lesz más választása, mint utcára vonulni.

Nem áll velük szóba a kormány

Azt mondta, hogy eddig hiába próbáltak egyeztetni a kormánnyal, mert senki sem akart szóba állni velük, ezért ha nem lesz más megoldás, ők is tüntetni fognak. Földiák azt is elmondta, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT), illetve a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács azonnali összehívását, érdemi tárgyalásokat és azok teljes sajtónyilvánosságát követelik.

Egy nyilatkozatot is elfogadtak, ami alapján támogatják a Pedagógusok Szakszervezete Sztrájkbizottságának 25 pontos követelését, és szolidarítanak a Civil Közoktatási Platform akciócsoportjának a közszféra, a közigazgatás, a köznevelés, az egészségügy a szociális ágazat és a kultúra munkavállalóit támogató március 15-i demonstrációjával.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.