Rég verték meg ennyire a Fideszt

HUS 2921
2016.02.28. 23:08
Magabiztosan legyőzte a baloldal a Fideszt Salgótarjánban. Az MSZP-DK jelöltje a voksok több mint felét begyűjtötte, a fideszes induló még megszorítani se tudta, a jobbikosok simán átszavaztak a baloldalra. A szavazás persze egy megyeszékhely polgármesteréről szólt, de van azért országos tanulsága. Nem is egy. 5+1 következtetést vontunk le.

A várakozással ellentétben nem lett szoros az eredmény Salgótarjánban. Fekete Zsolt, az MSZP-DK-TVE jelöltje nem csupán néhány szavazattal, hanem több mint 1500-zal földbe döngölte Simon Tibort, a Fidesz-KDNP jelöltjét. (100 százalékos feldolgozottságnál 1802 szavazat a baloldal előnye.)

Legutóbb, 2014 októberében csak 50 szavazattal tudott itt nyerni a baloldal, ehhez képest még megdöbbentőbb a különbség.
 

Az eddig alpolgármester tehát átveheti a nógrádi megyeszékhely vezetését, ám az eredménynek vitathatatlanul vannak országos tanulságai is. Ezeket szedtük össze.

1. A protesthangulat mindent eldöntött

Az első szembetűnő tanulság, ha megnézzük a részvételi adatokat, hogy mennyivel többen mentek el szavazni, mint másfél évvel ezelőtt. Az időközi választásokon rendszerint kisebb szokott lenni a részvétel, ám most több ezer olyan salgótarjánit is megmozgatott a választás, akit 2014-ben még nem érdekelt ez az egész.

A számok azt mutatják, hogy az új szavazók többsége jórészt a baloldali ellenzéki jelöltre szavazott. Bár a fideszes jelölt voksainak száma is emelkedett, de a szocialista induló 1800-zal több szavazatot kapott. Ezek az emberek - és ezt MSZP-sek is beszélték maguk között - feltehetően nem hirtelen lettek baloldaliak, hanem az Orbán-kormánnyal, így a Fidesszel való elégedetlenségüknek akartak hangot adni. A városban egyértelműen protesthangulat volt. Ezt jelezte az is, hogy vasárnap az egyik salgótarjáni szavazókör előtt, amikor ott jártunk. egy férfi simán megmondta, hogy másfél éve nem szavazott, de most elment "Orbán ellen szavazni".

Az MSZP értelemszerűen erősíteni akarja, hogy országos üzenetet küldtek a tarjániak Orbán Viktornak, Tóbiás József MSZP-elnök ezt mondta vasárnap este, és a baloldali szimpatizánsok erre kórusban skandálták, hogy Orbán Viktor elküldéséről döntött a város ("leváltjuk, leváltjuk").

2. Az oktatási elégedetlenségnek megvan a következménye

A fideszes jelölt - aki nem mellesleg a Klik főosztályvezetője - az eredmények megismerése után azt mondta az Indexnek, nem hiszi, hogy országos üzenete van a nagy Fidesz-vereségnek. Azt sem hiszi, hogy a Kliknél betöltött pozíciója befolyásolta volna a megítélését, és bármi szerepet játszana az eredményben az egyre nagyobb oktatási tiltakozás.

A számokból persze nem tudjuk, hogy a kockás inges akcióknak mekkora a szerepe, de az eredmény azt bizonyítja: az embereket jobban feldühíti, ha Klik-funkcionáriusra kell szavazni (baloldali propaganda a kampányban), mintha olyanra, aki migránsokat telepítene be a városba (jobboldali propaganda).

3. A Fidesz nem tud fontos időközi választást nyerni 2014 óta

Korábbi elemzésünkben említettük, hogy bár hagyományosan baloldali terepen zajlik a küzdelem, a Fidesz nyert már itt (2006 és 2014 között fideszes polgármester irányította a várost). És most nem egyszerűen a pozíció visszaszerzése miatt lett volna fontos a győzelem a kormánypártnak, hanem amiatt, hogy nyerjen végre egy fontos időközit. A Fidesz ugyan nyert 2014 óta helyi önkormányzati választást, de a számok mutatták, hogy ott is visszaesett a támogatottsága. A jelentősebb voksolásokat pedig rendre elbukták.

Újpesten és Veszprémben a baloldal, Tapolcán a Jobbik előzte meg a Fideszt, nagyon kellett volna egy nagy győzelem a Fidesznek. Ehelyett nagy vereség lett. Pedig a közvélemény-kutatások szerint országos nagy az előny. Azért figyelmeztető a dolog, mert az előző négy évben (és a szocialisták uralta nyolc évben) folyamatosan sikerült az időköziket behúzni, most pedig alig van sikerélmény. És a tapolcai vagy a veszprémi választáshoz képest ez a vereség még nagyobb arányú: rég verték meg ennyire a Fideszt.

4. A jobbikosok átszavaztak a baloldalra

Érdekes tanulság, hogy az országosan egyre magabiztosabb, és jó ideje második erőnek látszó Jobbik hogyan szerepelt. A párt itt eddig sem volt erős, de a mostani eredmény lesújtó számukra: a múltkori 12 százalékot sem sikerült elérni, kevesebb voksot kapott a párt jelöltje, mint 2014-ben - jóval magasabb részvétel mellett.

MSZP-sek a salgótarjáni irodában arról beszéltek vasárnap este, és a gyors számítások is azt mutatják, hogy a jobbikosok egy része bizony gond nélkül átszavazott a baloldali jelöltre. Működött tehát itt is az az előző választásokon már látott logika, hogy az ellenzékiek nagy része a legerősebb jelölt felé húz, és simán voksol baloldali jobbikosra (Ózd, Tapolca), illetve jobbikos a baloldalira (Újpest, Veszprém és most Salgótarján).  

5. Az MSZP és a DK simán össze tud fogni

A baloldali ellenzék számára döntő jelentőségű lesz 2018-ban, hogy tudnak összefogni. Hiszen választókerületeket csak úgy tudnak megnyerni, ha nem indítanak  egymás ellen jelölteket a különböző pártok. Nos, Salgótarjánban bebizonyosodott,  hogy az MSZP és a DK helyi szinten gond nélkül együtt tud működni. Régen láttunk közös szocialista-DK-s sajtótájékoztatót, pláne ilyen vidám hangulatban, mint vasárnap este Tóbiás Józseffel és Varju Lászlóval. Varju célzott is erre beszédében, amikor azt monda, nincs más út Orbánék legyőzésében, mint "a demokraták összefogása".

5+1. A kutatások erősen torzítanak

Plusz egy tanulságot is leszűrhetünk a sokadik időköziből. A kutatások - a pártok belső kutatásai is - kiélezett versenyt jósoltak Salgótarjánban. Ezzel szemben sima balos győzelem lett. Ez arra utal, hogy a helyi kutatások nem igazán tudják megbecsülni az eredményt, a bizonytalan szavazók végső döntése nagyon megváltoztathatja az erőviszonyokat. Ezért tehát óvatosan kell kezelni minden kutasát, talán az országosat is, hiszen nagyon jelentős azok aránya, akik bizonytalanok és utolsó pillanatban döntenek.