Hoppá: Nyakó kérdését is beterjesztik az NVB elé

2016.02.28. 17:11

Erdösi Lászlóné és Nyakó István vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kérdését is a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé terjeszti a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke – írja az MTI. Lefordítva ez azt jelenti, hogy váratlanul jelentősen megváltoztak az esélyek a kopasz biztonsági emberek által megakadályozott boltbezárós népszavazással kapcsolatban.

Idáig úgy tűnt, hogy az ukrán maffiamódszerekre emlékeztető technikával kivitelezett akció elérte a célját, és az MSZP-s népszavazási kérdésből nem lesz semmi. Az ORFK megmagyarázta, hogy szerintük nem is kellett volna intézkedniük, majd pedig formai okokból az NVB is elutasította az MSZP-s panaszt, igaz, hétfőn tovább tárgyalhatják a kérdést.

Ehhez képest most teljesen váratlanul jelent meg vasárnap délután a rövidhír az MTI-n, hogy mégis beterjesztik a herceghalmi polgármester feleségének a kérdése mellett Nyakó kérdését is, ami azért tűnt furcsának, mivel a népszavazásról szóló törvény szerint ugyanarról az ügyről nem nyújtható be egyszerre két hasonló tárgyú kérdés, csak azt lehetne vizsgálni, aki a leggyorsabb volt.

Erdösi Lászlóné és Nyakó István négy másodperc különbséggel adta be a kérdést, Nyakót az Erdősi kérdésével felszerelkezett kopasz biztonsági emberek akadályozták meg, hogy a leggyorsabb legyen. A Nemzeti Választási Irodánál történteket még Orbán Viktor is méltatlannak nevezte, és azt kérte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság és a pártok tegyenek javaslatokat a jogszabályok megváltoztatására.

Az NVI most úgy indokolta mindkét kérdés bizottság elé terjesztését, hogy „bár a "párhuzamossági moratórium" indokolná az NVI elnöke, Pálffy Ilona egyik kérdés esetében sem hoz elutasító határozatot és mindkét kérdést az NVB elé terjeszti. Pálffy Ilona célja ezzel az, hogy minél hamarabb eldőljön a hitelesítés kérdése" - írja az MTI.

Az NVI elnökének öt napja volt arra, hogy formai szempontból megvizsgálja a beadott kérdéseket, amelyek ha megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, akkor az NVB elé terjessze. A kérdés formai vizsgálatánál az NVI elnöke a többi között azt ellenőrzi, hogy a kérdéshez benyújtottak-e húsz és harminc közötti támogató aláírást, a kezdeményezőt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az adatvédelmi nyilvántartásba vette-e, valamint a benyújtó magánszemély közölte-e a nevét, a lakcímét, a személyi azonosítóját és a nyilatkozatát arról, hogy a kezdeményezést magánszemélyként nyújtja be. Az NVI elnöke azt is vizsgálja, hogy nem áll-e fenn az úgynevezett "párhuzamosság" a benyújtott és már folyamatban lévő kérdések között.