Összefoglaló

Percről percre Orbán: Sokan nem tudják, milyen a kommunizmus

Orbán Viktor Brüsszel-ellenes, Európa-párti beszédet mondott 18. évértékelőjén a Várkert Bazárban.
Szerinte a legújabbkori népvándorlásról fog szólni a következő pár évtized, ami ellen csak egy önmagát, kultúráját vállaló Európa képesellenállni, ez azonban az EU világpolgárként viselkedő politikai elitjével, Brüsszel jelenlegi hozzáállásával nem lehetséges.
Amilyen harcias volt Orbán Brüsszellel szemben, olyan békülékeny volt a belpolitikában: még a multikról és a bankokról is úgy beszélt, mint akiknélkül nem lettek volna lehetségesek a kormány gazdaságpolitikájának eddigi sikerei.
A Várkert bazári beszéddel egyidőben tüntetés is volt az Együtt szervezésében, nagyjából 1500-2000 ember gyűlt össze.
A Lopják a jogom! tüntetés közvetlen kiváltó okát a Nemzeti Választási Iroda előtt történtek adták, amikor egy tucat, a Kubatov Gábor elnökölte FTC-hez közvetve köthető kopasz jelent meg az MSZP népszavazási kezdeményezésének sikertelen leadásakor.
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán: Sokan nem tudják, milyen a kommunizmus

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, mindent megtesznek, hogy újra lehessen népszavazni valódi kérdésekben. „Orbán célja kivinni Magyarországot az Unióból, mi ez ellen küzdünk" – mondta. Szerinte Putyin azért bombázza Szíriát, hogy milliók induljanak útnak, hogy Európát nehéz helyzetbe hozza, Orbán pedig ennek az embernek a partnere, az ő segítségével vezeti ki az országot az EU-ból.

    Szerintük Magyarországnak szolidaritást kell mutatni Németországgal, Európával, és be kell fogadni valamennyi menekültet. Hozzátette azonban, hogy ez nem jelenti azt, hogy az Együtt ne gondolná, hogy vannak olyan migránsok, akiknek nincs keresnivalójuk Európában. De Orbán gyűlöletet kelt olyanokkal szemben is, akik az erőszak, a biztos halál elől menekülnek. Az Együtt azért fog küzdeni, hogy Magyarországot bent tartsa az Unióban.

    Végül a tüntetés a Himnusszal zárult.

  • Karácsony Gergely bemondta, hogy most jönnek ki a Várkert Bazárból, amire a tömeg fütyülni és Orbán takarodjozni kezdett.

    Együtt-tüntetés 2

    Majd arról beszélt, hogy a budapestiek többsége nem szeretné, ha beépítenék a Városligetet. Azt mondta, bízik abban, hogy lesz új kormánya a népnek, de ehhez ellenzék is kell. A köztársaság ugye mindenkié, nem dönthetnek erről pártokon belül az emberek kizárásával. Ragaszknak ahhoz, hogy a nép döntse el, ki lesz az a 106 ember, aki kiáll a fideszes jelöltek ellen.

  • Tisztelt hatalom felütéssel kezdte beszédét Kövesdi Veronika egyetemi hallgató, aktivista. Szerinte a hatalom ma még megteheti a sok aljasságot, de holnap már felelnie kell. Százezrek megélhetését már ellopták és most az emberek jogait is el akarják lopni. „Mindannyian tudjuk hogy bűnösök vagytok. Se Putyin, se Polt Péter, se senki nem véd meg titeket" – üzente a kormánynak.

  • Macskaetetés Hollókőn.

    12783669 10154051635554623 2599689709825065145 o
    Fotó: Vona Gábor / Facebook
  • – a vízözönszerű emberáradat előtt, amelyet mesterségesen irányítottak felénk. "Magyarország egyetlen lépést sem fog tenni ezen az úton.

  • Ez egyébként az Orbán-évértékelő miatt lezárt részen van.

  • Orbán a beszéd végén tért rá a népszavazásra a betelepítési kvóta ellen. Nem lehet az emberek feje felett dönteni. Nem a már eldöntött kvótáról van szó, az a múlt. A népszavazás a jövőről szól, a márciusban előkerülő új kötelező betelepítési kvóta ellen készül. Az EU nem lehet afféle Szovjetunió újratöltve. Mi magyarok Európát minden billegése, elvékonyodása ellenére sem fogjuk megtagadni, magára hagyni. Mi annak a történelmi spirituális Európának vagyunk tagjai, "amely megvalósította a szellem és az ember nagyságának kiteljesedését."

  • – ez vár Magyarországra Brüsszelből és a sajtóból. "Pénzügyi megtrlással is fenyegetnek, mondván, ők támogatnak bennünket, mi pedig hálátlanak vagyunk." Pedig mi semmivel, egyetlen fityingggel sem tartozunk egymásnak – mondta orbán tapsot aratva. Az ország 45 év kommunizmus után kivérezve megnyitotta kapuit a nyugati vállalatok előtt. "Amennyi pénzt a nyugat adott, annyit a nyugati cégek ki is vittek innen: kvittek vagyunk."

  • Együtt-tüntetés
  • – ha kell. Mert Magyarország szuverén ország, területére csak úgy lehet belépni, ha betartják törvényeinket és engedelmeskednek az egyenruhásainknak. De a déli határ megvédése kevés. Diplomáciai úton "Brüsszelt meg kell állítanunk" – tért rá Orbán a kötelező betelepítési kvótára.

    A nemzeti szuverenitást kicselezve fogadtak el törvényt az EP-vel, ami ellen bíróságon fogunk harcolni – mondta Orbán, elutasítva, hogy kötelező, folyamatos és minden országra vonatkozó elosztási törvényt akarnak elfogadtatni.

    Unionisták és szuverenisták küzdenek egymással, a törésvonalat a kötelező betelepítési kvótához való viszony is jelzi, mondta Orbán, magát a szuverenistákhoz sorolva.

    Nem hagyhatjuk a refrénje a beszéd mostani részének, ami szerint bűnözést, terrorizmust, homofóbiát, antiszemitizmust sem akarunk importálni Magyarországra. "Nem lesznek törvényen kívüli városnegyedek Magyarországon. Sem felgyújtott menekülttáborok, de bandák sem fognak vadászni feleségeinkre, leányainkra. Magyarországon már a kísérleteket is csírájában elfojtjuk és megtoroljuk."

  • Tüntethet a Várkert Bazár előtt. Az előbb felzúgott az „Orbán, takarodj!" skandálás. Volt egy kis „Nem hagyjuk!" is.

  • A Balkán meg harapófogóba került. Segítenünk kell nekik, akik Európa határait védik. Amíg ők kitartanak, mi is könnyebben védjük határainkat, tudjuk ezt Hunyadi óta.

    De meg kell erősítenünk saját védelmi vonalainkat is. Ez eddig 85 milliárdba került, amit "a saját bugyellárisainkból" költöttünk.

    Védvonalak építése várható a magyar-román határon is - mondta Orbán, megköszönve a rendőrök és katonák eddigi munkáját

  • Ring Éva egyetemi oktató szerint nemcsak a népszavazás jogát veszik el tőlünk, hanem a gyermekeinktől a tanulás örömét, a fejlődést, a boldogulás lehetőségét, és a színvonalas oktatáshoz való jogot is ellopják. A tanárok béremelését is aljas így emlegetni, mert a bérek értéke még így sem éri el a 2008-as szintet. Lopja a Fidesz az értelmiség jogát, hogy méltó körülmények között éljen, mondta.

  • Természetes, hogy segítenünk kell. De "nem kő van a szívünk helyén. Igaz, az agyunk helyén sincs kő" - Orbán szerint észben kell tartanunk a segítségnyújtás legnagyobb törvényét: "ha itt segítünk, idejönnek. Ha ott segítünk, ott maradnak". Ehelyett felszólítottuk a szegény világot, hogy segítsünk itt. Orbánnak erre van saját magyarázata, ahogy szerinte már minden európai családnak van egy.

    Mégpedig, hogy a politikai elit világpolgár, ellentétben az emberek többségével, akikkel már szóba sem állnak. Az igazi baj nem Európőán kívül van, hanem belül. Nem az idejönni akarók veszélyeztetik, hanem a politikai és szellemi gazdasági vezetők, akik Európát az emberekkel szemben akarják átalakítani. A migránsok tervezett ideszállítására bizarr koalíció vezetett: az európai csúcspolitikai vezetők, a jogvédők és az embercsempészek koalíciója.

    Onnan hozunk embereket – nem kiszűrve a veszélyt jelentő terroristákat – ahol Európa háborút vív. Ez Orbán szerint őrültség.

  • Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság ügyvivője arról beszélt, hogy bár van tolvaj, gyilkos, asszonyverő is a Fideszben, mégsem gondolja, hogy általában a fideszesek csalók, gyilkosok, asszonyverők. Így aljas dolog a menekültekről általánosító kijelentéseket tenni, gyűlöletkeltő propagandát folytatni.

    Egy piti seftes próbál meg minket átverni a népszavazásnak csúfolt akciójávl

    – mondta Vajda Orbán kvótás szavazásáról. 28 népszavazást próbáltunk elindítani, egyet sem sikerült, de nem is kell annál beszédesebb jel, hogy kopaszokkal akadályoznak meg egy nekik nem is annyira húsba vágó témában beadni kívánt népszavazást. Ha ehhez kopaszokat rendelnek oda, akkor el lehet képzelni, mire képesek, ha majd a hatalmukat féltik. „Borítsuk rá az asztalt a góréra" – zárta a beszédét.

  • Áldozatai kormányaiknak, rossz nemzetközi döntéseknek, embercsempészeknek. Azt teszik, ami az érdekükben áll.

    Európa viszont nem azt teszi, hanem abszurdan viselkedik: mintha az ütközés előtt álló hajón azzal foglalkoznának, hogy kijelöljék a nemdohányzó csónakokat.

    Pedig Európőa képes lenne megállni önmaga, megvédeni magát. Többen vagyunk, mint az oroszok és az amerikaiak együtt.

    Orbán szerint nem lehet ellenőrzés nélkül beengedni az érkezőket, ez ugyanis önfeladás. Ezurópa keresztény, szabad és független nemzetek közössége. "Férfi és nő egyenjpogúsága, fair veresny és szolidaritás, igazságosság és irgalom. Európa Hellász és nem Perzsia, Róma és nem Karthágó. Keresztény és nem kalifátus." Ez Orbán szerint nem minősítés, csak önmeghatározás, de ezt vállalni kell.

  • Orbán szerint összemosódnak a határok nemzet és nemzet, kultúra, és kultúra, férfi és nő között.

    Népvándorlás évtizedei jönnek most, bár sokan hittük, hogy ez csak a történelemtankönyvekben leírt régmúltban volt lehetséges. Ideje szembenézni a valósággal: külön kell válogatni azt, ami van, és amit szeretnénk, ha lenne. Ideje elengedni az illúziókat, a délibábos álmokat. A valóság az, hogy számos európai országban a mélyben már régóta épül a párhuzamos társadalmak világa.

    Ez a természet rendje szerint visszaszorítja a mi világunkat, gyermekeinket és unokáinkat. Az érkezők a saját életformájukat életrevalóbbnak, erősebbnek látják, nem akarják átvenni a miénket. Velük nem lehet pótolni a hiányzó munkaerőt – mondta Orbán.

  • Veszélyben a pénzügyi stabilitás, a gazdasági felemelkedés, a nemzeti politika, a terrormentes közbiztonság, a lassan ismét magunkra találó nemzeti kultúra, de veszélyben a távlat, a biztató jövő gyermekeink táguló, európai életlehetősége is – mindezt a népvándorlás veszélyezteti.

    Erre csak most tért rá Orbán, aki felidézte, hogy már tavaly is beszélt az újkori népvándorlásról, ami miatt barátoktól, szövetségesektől is kapott hideget-meleget. Pedig ma már senki sem vitatja, hogy ez az újkori történelmi tény. Miért a közép-európaiak látták meg elsőként mindezt? - kérdezte, burkoltan a V4 egységére utalva Orbán.

    Mi közép-európaiak úgy haladunk, hogy időnként a sínre tesszük a fülünket, hallunk-e valami gyanús morajt, "a balsors szerelvényének hangfoszlányait" – adott lírai magyarázatot Orbán.

  • Juhász Péter a tüntetés elején mindenkit arra kért, csináljon szelfit magáról, és posztolja ki Facebookra, hogy ő itt van. Itt van, azon a tüntetésen, amit azért szerveztek, hogy megmutassák Orbánnak, hogy nem sajátíthatja ki a népszavazás kezdeményezését, nem veheti el az emberek jogait.

  • Ebben a háromszögben mozgunk - derült ki Orbán geostratégiai elemzéséből. Függetlenségünket csak az biztosítja, ha mindhárum érdeke is ez. De ez nem jelenti azt, hogy mindenkivel egyszerre kell jóban lennünk.

    Sztambult említett harmadikként Berlin és Moszkva mellett, de aztán Ankarára váltott. A lényeg, hogy ma sem egyszerű a helyzet. Mi magyarok a békében vagyunk érdekeltek. "Nekünk a béketáborban a helyünk" - helyezte új kontextusba az ismert mondatot. Orbán nem csak belül békül, most arról szól, hogy az országnak nem szabad a fent említettekkel szemben sem ellenséges külpolitikai folyamathoz csatlakozni.

    Moszkvában mindennél fontosabb a hatalmas területek összetartásának parancsa, ez fontosabb, mint a szabadság. Törökország meg iszlám talapzata ellenére rengeteg energiát mozgósít, hogy nyugatosodjék. Németország múltját meg nem lehet megváltoztatni. Béke, együttműködés, kereskedés, kölcsönös befektetés, kiállás a nemzeti érdekek mellett, ezek a magyar külpolitikai törekvések alapvetései - mondta Orbán az eddigi legnagyobb tapsot aratva.

  • Helyváltozásról, határmódosulásokról szól Orbán. A lengyeleket 200 kilométerrel vitték arréb, mi meg magunkkal vagyunk határosak körös körül - vette elő a régi poént Orbán. Aztán azt, hogy helyváltoztatás nélkül is lehet vándorolni, szovjetekkel így kerültünk Keletre.

  • "500 milliárd forintot fordítottunk kórházaink fejlesztésére. Aligha találunk ilyet történelmünk során. A kórházak többségében 21. századi körülmények fogadják a betegeket. De Budapesten baj van, szükség van új budapesti kórházra."

    Miután megdicsérte az egészségügyet, elismerte, hogy igazuk van a tanároknak. De követelésüket csak lassan lehet kielégíteni. Még a Klik és a klikk szóviccet is elővette. De növekedést csak a gazdaság növekedésével párhuzamosan ígér.

    Mert a következő évek legfontosabb témája: a növekedés biztosítása. A növekedés nem elégséges, és nem is stabil. A mezőgazdaság például az EU-s érték 48 százalékát hozza ki hektáronként. És Orbán szerint az iparban sem jobb helyzet.

    Digitalizáció, adócsökkentés, maggasabb vállalati és üzleti kultúra kell, és sok egyéb a versenyképességhez.

  • A Várkert Bazár előtti tüntetésen.

  • "Gyerekes álmodozások, osztályharcos romantika, kisvállalkozók és nagyvállalatok szembefordítása" helyett összefogásra van szükség, ehhez pedig stabil néppárti kormányzásra.

  • Az elmúlt 50 évben csak tíz ország került be a legfejlettebbek közé – adta meg a feladat súlyát Orbán.

    Öt év alatt 1300 milliárd forintot hagytunk a családoknál

    25 százalékkal csökkent a rezsi

    1,5-szörösére növekedett a legalacsonyabb bér

    Ez az állam és a gazdaság, a kisvállalkozók és a multik közös sikere.
     

    .

  • Közben a 15:30-ra meghirdetett tüntetésen lassan ezer ember gyűlik össze a Várkert Bazár előtt. A Lopják a jogom! Vissza a népszavazást a népnek! nevű tüntetés Facebook-oldala alapján nyolcan szólalnak majd fel, a szervezők azt ígérik, hogy a beszédek viszonylag rövidek lesznek:

    • Baranyi Krisztina önkormányzati képviselő, Együtt
    • Juhász Péter alelnök, Együtt
    • Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke
    • Dr. Komáromi Zoltán háziorvos, az Együtt elnökségi tagja
    • Kövesdi Veronika egyetemi hallgató, aktivista
    • Ring Éva egyetemi oktató
    • Szigetvári Viktor elnök, Együtt
    • Vajda Zoltán ügyvivő, Új Magyar Köztársaság
  • Hány évig tart, hogy kijussunk belőle? - kérdezte Orbán. Mert, hogy 1990 után Magyarország jobban lemaradt a Nyugattól, mint előtte. Pedig minden más ország megragadta az EU-csatlakozást. Hogyan lehettünk ilyen tökkelütöttek? - kezdett elmúltnyólcévbe Orbán. Költségvetési hiánytól IMF-en át adósrabszolgaságig, ahonnan a keresztény konzervatív kormány három év alatt kivezette a gazdaságot, új gazdaság- és nemzetpolitikával.

    Hazaküldtük az IMF-et

    Csökkentettük a munkanéküliséget

    És az idén visszafizetjük az EU-nak az utolsó huncut garast is – ezt már taps követte.

  • Nem akar párhuzamot vonni Horthy időszakával Orbán, mert az vizenyős, lápos, lidérces vidék. De azért megtette, Írország, Portugália, Spanyolország, Románia, Jugoszlávia, Lengyelország előtt járó gazdasági teljesítményről beszélt, egy főre eső GDP-ben számolva. "Derékba törve is kihajtottunk."

  • Ki tudja, hol járunk, utunk ötödénél, vagy felénél - mondta Orbán, arra emlékeztetve, hogy ezt Kolumbusz Kristóf sem tudta, amikor az Atlanti-óceán közepén járt. Meg az sem látszott, hogy meddig tart a kommunista rezsim. De van idő, amikor meg lehet ragadni a pillanatot és változtatni.

    Most lehet cselekedni, lehet alkotni - mondta egy Bismarck-idézet után, ismét elővéve a történelem ura kifejezését.

    "Ha nem félünk másfél századot magunk mögé tekinteni, akkor láthatjuk, hogy kellett 50 év, hogy a sikeres európai országok közé juthassunk. Budapestből olyan várost faragtunk, hogy bámulni járt ide a világ." Jómóduak voltunk, a magyar népelem 50 százalék fölé lépett - mondta Orbán, persze ez nem a Monarchiára volt igaz, csak a Horvátország nélküli Magyarországra.