Nem gondolta, hogy gyereket ölhet a futballkapu

2016.03.01. 18:17
Nem jogerősen, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a Zalaegerszegi Járásbíróság az egyik művelődési központ volt vezetőjét, mert a hozzá tartozó szabadidőközpontban egy kidőlt futballkapu halálra sújtott egy 10 éves fiút még 2014 nyarán - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék kedden.

W. Csabát a történtek miatt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt egy év, végrehajtásában két évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték. A vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így az ítélet még nem jogerős, írta az MTI.

A vádlottnak a zalaegerszegi Apáczai téri művelődési intézmény vezetőjeként feladatai közé tartozott a nem zárt és nem is őrzött, sportolásra használt alsóerdei szabadidőközpont működtetése, fenntartása. Ezen a területen szabadon hozzáférhető volt több, acélcsövekből hegesztett sportkapu, amelyeket az intézmény által szervezett rendezvények idején földbe szúrható fémkampókkal rögzítettek vagy elzártak. 

Egy család tagjai 10 éves fiúkkal 2014 júliusában a sportpályán fociztak, amikor az egyik ilyen kapu kibillent a helyéről, és a gyerek fejére dőlt. A kisfiú sérülése olyan súlyos volt, hogy a helyszínen életét vesztette.

Nem gondolta, hogy veszélyesek a kapuk

A vádlott a tárgyalás során azzal védekezett: soha nem merült fel, hogy a kapuk esetleg veszélyesek lehetnek, ő maga is rendszeresen kijárt focizni a pályára. Mindemellett tudta, hogy ezek a kapuk nem mindig voltak rögzítve, azokat sokan használták és el is mozdították, vagy ha a karbantartó lefektette őket, akkor mások felállították. 

A szakértői vélemény szerint a játszótéri eszközök használatára, biztonságosságára vonatkozó szabályok alapján nem volt szabályszerű a kapu, a területnek pedig nem volt üzemeltetési szabályzata, hiányoztak a figyelmeztető feliratok is. Az előírások betartatása pedig a vádlott kötelessége lett volna.

A bíróság ítélete szerint a volt intézményvezető elmulasztotta a tőle elvárható figyelmet, illetve gondosságot, holott kötelessége lett volna a veszély elhárítása.

A múlt pénteken született döntést az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője azonban három nap gondolkodási időt kért. Ennek leteltét követően, kedden elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbeztek, így a döntés még nem jogerős. A felfüggesztett fogházbüntetés mellett a bíróság a vádlottat a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól előzetesen mentesítette.