Figyelő: Inog Fazekas Sándor és Balog Zoltán széke

2016.03.03. 07:49

A Figyelő „a kabinet belső mozgásainak folyamataira rálátó forrásokra” hivatkozva arról ír, hogy két miniszter, Fazekas Sándor és Balog Zoltán széke inog. Másképpen fogalmazva kifelé áll a rúdjuk, rosszul áll a szénájuk, megingott bennük a bizalom, és még sorolhatnánk. 

A Figyelő szerint egyáltalán nem biztos, hogy Fazekas és Balog végigdolgozhatják a mostani kormányzati időszakot. Balog egyértelműen az oktatás és az egészségügy körüli kálváriák miatt került szorult helyzetbe, a lap azt írja, hogy Orbán Viktor egy éve informálisan közölte vele: tegye rendbe a Kliket, és gondoskodjon, hogy a kifizetések rendben menjenek. Emiatt állítólag Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek is „volt már pár kellemetlen perce a kormányüléseken”, amiért nincs előteremtve a szükséges anyagi háttér.

Balognak Orbán a következő év nyaráig adott esélyt, a lap szerint azért kapott időt a bizonyításra, mert a kormányfő bizalmi emberének számít, ráadásul a miniszterelnök választotta ki. 

Fazekassal is elégedetlen Orbán (a tárca támogatáselosztási mechanizmusa miatt), de a múltban tett szolgálatai miatt nehezen engedi el a kezét. A Figyelő szerint amikor a Fidesz ellenzékben volt, akkor a vidéki útjait Fazekas szervezte le, neki köszönhető, hogy minden simán ment. Nem látványos, de nagyon fontos szerepe volt a Fidesz népszerűségének építésében, és Orbán ezt nem felejti el neki.