Majdnem túltolták a bürokráciacsökkentést, Paks és Ferihegy is leállt volna egy évre

GettyImages-110760277
2016.03.03. 15:59
Az előzetes szándék ellenére mégis megmarad az önálló Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OMSZ azért menekült meg a bürokráciacsökkentés elől, mert nélküle nemzetközi előírások értelmében se a paksi atomerőmű, se a ferihegyi légiforgalom nem működhetett volna tovább.

A minden hatodik kormányhivatali dolgozót elküldik a bürokráciacsökkentés jegyében, erről döntött a kormány február elején. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető minisztere akkor azt jelentette be, hogy 73 állami intézmény "került célkeresztbe" a megszüntetések, összevonások során.

A megszűnő szervezetek végleges listája március közepére áll össze.

Az Index korábban megszerezett egy tervezetet, amely szerint már kialakult azoknak a központi hivataloknak és háttérintézményeknek a köre, amelyek a minisztériumi egyeztetések alapján – az előzetes, minden hasonló szervezet megszüntetésére vonatkozó szándék ellenére – mégis önállóan működhetnek majd tovább.

Ezek között van a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Magyar Államkincstár mellett többek között az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) is.

Illés Zoltán, az előző Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkára az Indexnek azt mondta, értesülései szerint az OMSZ két ok miatt menekült meg a megszüntetéstől vagy a minisztériumba való beolvasztástól. A volt államtitkár azt mondta, az egyeztetéseken jelezték a kormány felé, 

amennyiben szervezetileg megszűnik a meteorológiai szolgálat, egy évre biztosan be lehet zárni a Liszt Ferenc repülőteret és a Paksi Atomerőművet is.

Ezeket az intézményeket ugyanis a nemzetközi megállapodások egyik előírása alapján csak akkor lehet működtetni, ha akkreditált meteorológiai előrejelző szervezettel állnak folyamatos adatszolgáltatási kapcsolatban.

Amennyiben pedig az OMSZ megszűnne, újra kellene indítani az akkreditációs eljárást, ami legalább egy évet venne igénybe. Addig pedig szünetelni kényszerülne a nemzetközi légiforgalom éppúgy, mint a paksi energiatermelés.

(Borítókép: A Paksi Atomerőmű operatív irányító központja. Fotó: XINHUA/Gamma-Rapho via Getty Images  )