Hiába keresik Kubatov Gábort, ő az amerikai elnökválasztást figyeli közelről

2016.03.03. 07:50

Az elnökválasztás kampányeseményeit tanulmányozza az Egyesült Államokban Kubatov Gábor Fidesz-alelnök, ezért nem lehet elérni több mint egy hete Budapesten.

Kubatovot, aki a Ferencvárosi Torna Club elnöke is egyben, azóta keresi a sajtó, mióta kiderült, hogy számos szál kapcsolja ahhoz a kopaszokból álló társasághoz, amely múlt héten elfoglalta a Nemzeti Választási Iroda épületének földszintjét, és a belső kamera felvételei szerint testével akadályozta, hogy a szocialisták időben leadhassák a boltok vasárnapi nyitvatartását támogató népszavazási kezdeményezésüket.

A Fideszben hosszú idő óta Kubatov számít az egyik fő választási gurunak. A tavalyi pártkongresszuson választották meg alelnöknek, de párhuzamosan megtartotta az addig akkurátusan elkülönített pártigazgatói megbízatást is. Több választáson irányította már a párt kampányát, és az általa bevezetett technikák, főként a mozgósítás és a nyilvántartási rendszer - Kubatov-lista - miatt számos botrány is fűződött a nevéhez.

Úgy tudjuk, Kubatov nem egyedül utazott az amerikai tanulmányútra.

A republikánusok választási kampányeseményein gyűjthet újabb tapasztalatokat Gyürk András, a Fidesz brüsszeli képviselője és Dömötör Csaba, a kommunikációs minisztérium államtitkára is. Gyürk András Kubatovhoz hasonlóan többszörös kampányfőnök a pártban, és Dömötör is dolgozott a 2014-es kampányban. Tavaly ő lett a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal új stábjában a parlamenti államtitkár. 

Kubatov egyébként már az NVI-nél történtek idején is kint volt az Egyesült Államokban.

Floridai kapcsolat

A Fidesznek elsősorban a republikánus establishmenttel vannak jól kiépített kapcsolatai, ez pedig a jelenlegi mezőnyben országos szinten elsősorban Marco Rubio floridai szenátor kampányát jelenti. A Századvég és a Miniszterelnökség is egy volt floridai republikánus képviselőt, a korábban az azóta visszalépett Jeb Busht támogató, de Rubióval is jó viszonyt ápoló Connie Macket bérelte fel washingtoni lobbistának, majd Magyarország amerikai szószólójának. (Connie Mack édesapja, az azonos nevű volt floridai szenátor pár napja jelentette be, hogy Rubio jelöltségét támogatja.)

Az Egyesült Államokban tartózkodó fideszeseket nem sikerült elérnünk, de a republikánus kapcsolatot az is alátámasztja, hogy Dömötör Csaba államtitkár az elmúlt héten Instagramján több amerikai fotót is posztolt nyilvánosan. A meglehetősen diszkrét, a készítés körülményeiről nem sokat eláruló képek között egy Marco Rubiót ábrázoló plakát és a washingtoni Eisenhower Republican Center bejáratának tábláját ábrázoló fotó is felbukkant.

Egy korábban a kormánynak dolgozó forrásunk arról beszélt, az ilyen tanulmányi utak költsége fejenként sok milliós is lehet, amit a fogadó szervezet támogatására kell befizetni. A pénzért cserébe viszont belülről végigkövethetik egy-egy jelölt stábjának teljes napi programjait.

Végignézhették, ahogy Marco Rubio lemarad

A fideszes kampányguruk az előválasztási küzdelem fordulópontjának tekintett szuperkedd előtt érkeztek Amerikába, a 11 államban egyszerre megrendezett előválasztásokon azonban Marco Rubio a várakozásokhoz képest épp lemaradt. A pártelit és befolyásos támogatók kegyeiért versengő Rubiótól már nagyon vártak egy győzelmet a támogatói, azonban hiába sikerült végül behúznia Minnesotát, közben nem sikerült megugrania a több államban felállított küszöböt (15 vagy 20 százalék), ami ahhoz kell, hogy egyáltalán delegáltakat szerezhessen. 

A szuperkedden így Rubio a jelöltségre legesélyesebb Donald Trumppal szemben több száz küldöttes hátrányba került, és még a texasi Ted Cruz is bőven előtte végzett. Ráadásul annyira későn derült ki a minnesotai eredmény, hogy addigra már Trump és Cruz is teleharsogta azzal a tévéket, mekkora vesztes a floridai szenátor, akinek a beszédére oda sem kapcsoltak a legnagyobb adók.

Az eddigi felmérések Trump előnyét mutatják Rubio hazai államában, a március 15-én szavazó Flordiában is, ha pedig ott sem tud győzni a szenátor, akkor szinte biztosan vége az esélyeinek.