Előd
5 °C
11 °C

A rendőrség elindította a nyomozást a kopaszok balhéja miatt

2016.03.04. 12:35
A Kúria tegnapi döntése mozgásba hozta a fogaskereket, az ügyészség a nyomozás megkezdésére utasította a rendőrséget.

Elindult a nyomozás a Nemzeti Választási Irodánál történtek miatt, erről tájékoztatta a rendőrség Nyakó Istvánt. Az MSZP-s politikus azt mondta az Indexnek, hogy pár nappal ezelőtt a BRFK meghallgatta őt a kopaszok balhéja miatt, de akkor csak adatot gyűjtött a hatóság.

Pénteken viszont arról tájékoztatta őt a rendőrség, hogy elindult a nyomozás. A BRFK megerősítette, hogy 

március 4-én nyomozást rendelt el a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Az ügyben bővebb felvilágosítást jelenleg nem adhattak. A Fővárosi Főügyészség mindezt levélben úgy pontosította, hogy a Kúria tegnapi végzésére is tekintettel soron kívül arra utasították a nyomozó hatóságot, hogy a mai napon – még a feljelentéskiegészítés határidejének lejárta előtt – kezdjék meg a nyomozást "népszavazás kezdeményezés rendjének megsértése bűntettének gyanúja miatt".

Kedden közölte a Fővárosi Főügyészség, hogy a népszavazás rendje elleni bűntett miatt mintegy húsz feljelentés érkezett, és ezek alapján feljelentés-kiegészítést rendelt el. Annak lefolytatásával a főügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg. A feljelentés kiegészítéséről egy adott ügyben akkor dönt a hatóság, ha a feljelentésben szereplő adatok alapján a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról nem lehet megnyugtatóan állást foglalni.

A BRFK el is kezdett adatot gyűjteni, és arra a döntésre jutott ezek szerint, hogy felmerül a bűntett gyanúja. 

A nemzetbiztonsági bizottságot is bevonná az MSZP

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője felkérte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökét, hogy haladéktalanul hívja össze a testület ülését és a szolgálatok vezetőinek részvételével tisztázzák a Fidesz érintettségét az NVI-nél történtek ügyében. 

Tóbiás József arra kérte Molnár Zsolt MSZP-s bizottsági elnököt, hogy vizsgálják meg, hogy Kubatov Gábor Fidesz-alelnök kapcsolati hálója érintette-e az NVI-nél történt bűncselekményben. A Fidesz kapcsolatba hozható-e az Erdősi Lászlóné által beadott a népszavazási kérdéssel, illetve az NVI-nél történtekkel? - sorolta azt, milyen kérdésre várnak választ a nemzetbiztonsági bizottságtól.

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn tárgyalta a kopaszok balhéját Nyakó István panasza alapján. Az NVB többsége arra jutott, hogy jogsértés történt, de senki nem hibázott. A Kúria csütörtökön némileg módosította a döntést, és kimondta: Nyakó Istvánt az NVI épületében tartózkodó ismeretlen személyek akadályozták saját népszavazási kezdeményezése benyújtásában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!