Orbán: Nem Merkel ellen jöttünk össze

2016.03.04. 13:48
Pénteken Orbán Viktor legbefolyásosabb németországi támogatója, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök látogatott Budapestre. A látogatás időpontja nem volt lényegtelen, hiszen három nap múlva, március 7-én lesz a menekültválsággal kapcsolatos uniós csúcs, melyre a menekültek megállításában nagy szerepet játszó Törökországot is meghívták. Orbán és Seehofer azonban a nyilvánosság előtt szinte hűségesküt tett Angela Merkelnek.

A sajtótájékoztató Orbán Viktor nyilatkozatával kezdődött. A magyar miniszterelnök először arról beszélt, miről nem volt szó, mi nem volt a szándékuk – erre szerinte azért volt szükség, mivel sokan már előre értelmezték a megbeszélést:

Nem Angela Merkel ellen jöttünk össze, nem azért, hogy gyengítsük a német kormányt.

És nem is azért, hogy a választásokon induló jobboldali pártszövetséget gyengítsék. Orbán állítása szerint mindketten a CSU és a CDU sikerében, egy erős kancellárban, egy erős kormányban érdekeltek.

Mi szeptember óta következetesen ugyanazt mondjuk, akár van német választási kampány, akár nincs.

A találkozóval kapcsolatos spekulációkat ezzel az ízléses metaforával rázta le:

Két férfi összejön, és mindenki arra kíváncsi, mi a véleményük egy jelen nem lévő hölgyről. De ezt ismerjük, ilyen a férfisors.

Orbán méltatta a Gizella királyné óta fennálló, ezeréves bajor–magyar kapcsolatokat, az '56-os segítséget. Ezenkívül a következő fordulattal ragadta meg, miért is különösen fontos a bajor kapcsolat:

Lehet légvonalban Berlinbe menni, de az okos magyar tudja, hogy Münchenen keresztül érdemes.

A miniszterelnök hangsúlyozta, Németországon (mely ugye a legfontosabb kereskedelmi partnerünk) belül is Bajorországgal a legintenzívebb az együttműködés. 

Orbán magáról a tárgyalásról sok konkrétumot nem árult el, csak annyit, abban maradtak Seehoferrel, hogy a kétoldalú kapcsolatok keretében továbbra is megbeszélik a migrációval, a menekültválsággal kapcsolatos fejleményeket. 

Közösen csapatják majd a foci-Eb-n

Horst Seehofer is csak udvarias frázisokra szorítkozott: gratulált Magyarország stabil pénzügyi helyzetéhez, és ő is megtette a maga hűségesküjét Merkelnek és a kancellár törekvéseinek:

  • Kívánjuk, hogy a Törökország részvételével zajló hétfői uniós csúcs sikeresen záruljon.
  • Kívánjuk a kancellár asszonynak, hogy sikeresen zárja a találkozót.
  • Kívánjuk, hogy a menekültügyben hatékony és stabil megoldás szülessen

Ezenkívül Orbán Viktort meghívta szülővárosába, Ingolstadtba, de a magyar miniszterelnök ezt a meghívást csak úgy fogadta el, ha látogatást tehet az Audi-gyárban, illetve ellátogatnak majd a futball-Eb-re is. Seehofer Orbánnal való kapcsolatát „barátság”-nak nevezte.

Kérdésre válaszolva elmondta, a migránsok számát hosszú távon kellene csökkenteni, korlátozni, és ehhez meg kellene állítani a migránsáradatot az EU külső határain. Amíg ezt nem sikerül elérni, Bajorország támogatja a nemzeti határok szigorú ellenőrzését.  

Egy migráns is sok

Orbán az uniós csúccsal kapcsolatban elmondta, hogy a Törökországgal való megegyezés fontos, és tisztában van vele, hogy ez pénzbe kerül – Magyarország vállalja is a törököknek szánt pénzből rá eső részt. Azonban ez nem pótolhatja az unió saját határvédelmét. A törökök által kért  uniós vízummentességgel kapcsolatban viszont arra figyelmeztetett, hogy ezen a téren Ukrajna elsőbbséget élvez. Olyan megállapodást viszont Orbán nem hajlandó elfogadni, ami akár egyetlen törökországi migráns befogadásával is jár (érdekes, hogy bár Seehofer hangsúlyozta, milyen szigorúan kell ellenőrizni, az ő számából a nulla befogadás nem hangzott el). 

Orbán kérdésre elmondta, két kultúra él az EU-ban: a szerződések betartásának és a szerződések félretolásának kultúrája. Ez utóbbit nem lehet engedni, mivel ezzel „megássuk a közös Európa sírját”.

Ki ez a Seehofer?

Seehofer Angela Merkel legelszántabb belső kritikusának számít (ugye a CSU a CDU testvérpártja), aki a menekültválság elmérgesedése óta találta meg a hangját. A Merkellel való szembenállásnak alapvetően három komolyabb oka van:

  1. A CSU mindig is a legjobboldalibb német pártnak számított, legendás elnöke, Franz Josef Strauss régóta Orbán egyik példaképének számít.
  2. Bajorország fővárosa, München tapasztalta meg legkorábban és legkeményebben a migrációs nyomás mibenlétét: naponta több ezer érkező menekültet kellett volna megfelelő körülmények között elhelyeznie.
  3. És bár nem biztos, hogy Seehofer őszintén gondolja, de mégis sokszor elmondta: attól tart, hogy a menekültválság miatt a német társadalom radikalizálódik, és komoly befolyásra tesz szert a nettó bevándorlóellenességre épülő Pegida mozgalom. 

Azaz Seehofer nagyon hasonló játéktérben mozog manapság, mint Orbán – további párhuzamot kínál az, hogy a bajor politikus az USA szerint túl jó kapcsolatot tart fent Putyinnal. A látogatás már előre kiváltotta a nagykoalíciós partner SPD és az ellenzéki Zöldek heves bírálatát, Németországban ugyanis Herr Orban a baloldal szemében nem számít demokratikus vezetőnek.