A dolgozók egészségéért vettek flabélost a fővárosi kéményseprők közpénzből

2016.03.06. 12:03

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője vasárnap délelőtt a birtokába jutott számlákra hivatkozva közölte: a budapesti kéményseprő cég, a FŐKÉTÜSZ közpénzből vásárolt többek között:

  • egy háti permetezőt 230 ezer forintért,
  • egy Flabélos alakformáló gépet 300 ezer forintért,
  • illetve több forgószéket darabonként szintén 300 ezer forintért. 

Az ellenzéki politikus felidézi,hogy cég 1,4 milliárd forintot kapott az adófizetőktől, hogy el tudja látni a feladatát. A közlemény szerint a DK követeli Tarlós István főpolgármestertől, hogy vizsgáltassa ki, "miért költhették a kéményseprők permetezőre és Flabélos-ra a budapestiek pénzét".

Az ügyben megkerestük a FŐKÉTÜSZ kommunikációs osztályát és a főpolgármesteri hivatal sajtóirodáját is.

A FŐKÉTÜSZ-től vasárnap délután megkapott válasz szerint mindhárom, Gy. Németh által felsorolt tétel valós. A cég mindegyikre magyarázatot is adott. Eszerint:

  • Permetező: A cég válasza szerint a FŐKÉTÜSZ saját maga látja el ingatlanjainak az üzemeltetését, ami az ingatlanbérbeadással együtt nyereséges. Az üzemeltetéshez volt szükség nemcsak a háti permetezőre, hanem körfűrészre, ágvágóra, fűnyírógépre, akkus fúrógépre, ásóra, kapára és más szerszámokra is. Ilyeneket szintén beszereztek.
  • Flabélos: "Munkavállalói kezdeményezésre Társaságunk a munkavállalók egészségének a megőrzése érdekében vásárolta a gépet" - állt a válaszban. A gép minden dolgozó számára elérhető reggel 6 és este 8 óra között a közösségi helyiségben. "Célunk csökkenteni a napi 8-10 órás ülőmunkából fakadó és az elmúlt években nagy számban jelentkező gerinc-és izomproblémából származó táppénzes napok számát" - tették hozzá.
  • Forgószékek: A cégnek 2015-ben tíz év után először volt átfogó bútorbeszerzése, írták. Összesen 10 millió forintból minden használhatatlan bútort lecseréltek. A válasz szerint olyan állapotok voltak a telephelyeken, hogy már nem lehetett tovább halasztani a cserét. Vettek székeket, asztalokat, polcos szekrényeket, irratartó polcrendszereket, öltözőpadokat, zárható szekrényeket, összesen több mint 400 darab bútort.