Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Mégsem váltott megyét Szentlőrinckáta

2016.03.06. 20:48 Módosítva: 2016-03-06 22:39:35

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a szentlőrinckátai népszavazás, amely arról döntött volna, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez csatlakozzon-e a Pest megyei település, írja az MTI a település jegyzőjének tájékoztatás alapján.

A szavazásra jogosult 1557 választópolgár közül 152-en adták le voksukat, ami 9,76 százalékos részvétel jelent. Az érvényességhez a részvételnek meg kellett volna haladnia az 50 százalékot, így a szavazás érvénytelen lett.

A szavazók közül 32-en támogatták, 120-an pedig ellenezték a megyeváltást.

Nagy István, a település független polgármestere az MTI-nek korábban elmondta, hogy a megyeváltásról szóló helyi népszavazást azért kezdeményezték tavaly novemberben, mert a két kilométerre lévő Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez szerettek volna csatlakozni. Hozzátette, hogy Szentlőrinckáta Pest megyei településként jelenleg a Közép-magyarországi Régióhoz tartozik, ami miatt uniós forrásoktól esnek el, a váltással azonban az Észak-alföldi Régióhoz kerültek volna, amelyre kedvezőbb európai uniós támogatási feltételek vonatkoznak.

A polgármester jelezte azt is, hogy a közelmúltban kapott jogértelmezés szerint azonban a váltásra csak 2019-ben kerülhetett volna sor, amikorra már megtörténik az uniós források szétosztása, így a szavazás lényegében elvesztette a tétjét.

A független polgármester marad Tápiószentmártonban

A független Györe László folytathatja a polgármesteri munkát Tápiószentmártonban, miután megnyerte a településen vasárnap tartott időközi választást. A választásra jogosult 4416 polgárból 2486-an járultak az urnákhoz, ami 56,3 százalékos részvételnek felel meg. A három polgármesterjelölt közül Györe Lászlóra 1317-en voksoltak. A második helyen 1145 szavazattal Majoros Máté (Fidesz-KDNP) végzett, míg Kovács Istvánné (Magyar Munkáspárt) tíz voksot kapott.

Időközi Rigyácon

Kántor László (független) eddigi alpolgármestert választották meg a település új vezetőjének vasárnap a Zala megyei Rigyácon. A település 351 szavazásra jogosult polgára közül 225-en szavaztak, a szavazatok összeszámolása után egy érvénytelen voksot találtak.

A négy jelölt közül Kántor Lászlót 94-en támogatták, a független Keléné Molnár Melinda 85, a szintén független Poszavecz Mónika 44, a Magyar Munkáspárt színeiben induló Kovács István pedig egy szavazatot gyűjtött.

Rigyácon azért kellett időközi választást kiírni, mert Homály Balázs (független), az eddigi polgármester tavaly november 27-i hatállyal lemondott, döntését azzal indokolta, hogy nem tudott együttműködni a képviselő-testülettel.

Fancsalon és Karancskesziben is szavaztak

Isóczki Lajos (független) lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsal polgármestere. A község korábbi vezetője 125 voksot kapott, ellenfele a szintén független Pető Tamásné pedig 94 szavazatot.

A független Királyhegyi Gyulát választották Karancskeszi polgármesterévé. Az időközi polgármester-választáson négy jelölt indult, Királyhegyi Gyula 517 szavazattal nyert.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.