Jusztina
6 °C
20 °C

Orbán: Magyarország közeli barátja Azerbajdzsánnak, folytatódik az együttműködés

2016.03.06. 12:10 Módosítva: 2016-03-06 12:14:04

Nagy lehetőség előtt áll a magyar-azeri együttműködés, mert a jelenlegi helyzet nemcsak kihívást, hanem óriási lehetőséget is jelent - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Azerbajdzsánban az MTI tudósítása szerint. A kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter azért utaztak a keleti autokráciába, hogy a gazdasági együttműködés további lehetőségeiről tárgyaljanak annak vezetőivel. 

A kormányfő Ilham Aliyev azeri elnökkel találkozott a Baku melletti elnöki palotában. A megbeszélés után tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor kiemelte: Magyarország látja az olajárak okozta gazdasági nehézségeket, de elismeréssel figyeli, ahogyan Azerbajdzsán reagál az új helyzetre. Nem lehet úgy folytatni a gazdaságpolitikát, ahogy korábban tették, mindenkinek alkalmazkodnia kell az új helyzethez, és ebben Magyarország jó partner lehet, kihasználhatják a tudását az együttműködésben egyebek mellett a mezőgazdaság, az IT és az energetika területén - érvelt. Ilham Aliyev szerint Magyarország közeli barátja Azerbajdzsánnak, kapcsolataik stratégiai jellegűek.

Szijjártó szerint, aki a hétvégén magyar-azeri üzleti fórumon vett részt Bakuban, a jelenlegi helyzetben nagy szükség van kiszámítható, megbízható partnerekre, és Azerbajdzsán stabil partnere, szövetségese, barátja Magyarországnak. A külügyminiszter azt mondta,szorosabbra kívánják húzni a két ország közti együttműködést az  IT-szektor, az infrastruktúrafejlesztés, a vízgazdálkodás, az energetika és a mezőgazdaság terén.

A magyar-azeri kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet és barátság, és minden feltétel adott, hogy kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést alakítsanak ki.

A tárcavezető szerint a Wizzair hamarosan induló Budapest-Baku közvetlen légi járata segítheti a kétoldalú együttműködés fejlesztését. Beszéde után Szijjártó Péter újságíróknak elmondta: a magyar-azeri gazdasági együttműködés új dimenzióba lép,

ennek a hátterét a magyar kormány biztosítja azáltal, hogy az Eximbanknál 200 millió dolláros hitelkeretet hagyott jóvá annak érdekében, hogy a kétoldalú vállalati kapcsolatokat fejleszthessék.

A fórumon négy vállalatközi megállapodást írtak alá:

  • magyar vállalatok beruházásokat hajtanak végre Azerbajdzsánban, leginkább az állattenyésztési technológiák területén
  • magyarok segíthetnek okos város koncepciók-kivitelezésében, ami azt jelenti, hogy városüzemeltetési technológiákat szállítanak Azerbajdzsánba
  • az Azerbajdzsán által fontolgatott arányos útdíjrendszer bevezetésében magyar vállalatok vehetnek részt,
  • és magyaroké a lehetőség az informatikai rendszerek biztosítása, a közigazgatás és a kereskedelem elektronikus alapokra történő áthelyezésének területén is.

A fórumon politikusokon kívül 44 magyar vállalat 49 üzletembere, valamint 116 azeri vállalat vett részt. Orbán és Szijjártó a keleti nyitás politikájának jegyében eddig is örömmel működött együtt Azerbajdzsánnal, ugyanakkor sokan bírálták őket azért, mert egy kvázi diktatúrával fűzik szorosabbra Magyarország kapcsolatát. Orbán kétnapos látogatása alatt többek között megkoszorúzta a mostani elnök apja, Heydar Aliyev nemzeti vezető sírját, aki évtizedeken át a kommunista párt főtitkáraként egypártrendszerben irányította az országot. 

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.