Balog: Szörnyű, buta dolog a kerítés

D KOS20160228003
2016.03.08. 13:04

A Mandiner cikke szerint Balog Zoltán, az Emmi minisztere hétfőn Frankfurtban, a Hayek Clubban arról beszélt, hogy a menekültválság megoldására született megoldást, a kerítést

szörnyű, buta

dolognak tartja, és annak építésekor úgy volt vele, hogy lelkészként és miniszterként sem tud részt venni benne.

A német liberális elitklubban tartott egyórás előadásán, mintegy 100 fős hallgatóság előtt azt mondta, hogy a bevándorlóellenes plakátkampánnyal sem értett egyet.

Ezek az emberek áldozatok, ezt le kell szögezni. Én is odamentem, osztottam ételt, hogy megnyugtassam a lelkiismeretemet; de közben ezt el kell választani az állam feladataitól: a jog, a biztonság, a rend garantálásától. A kampányunkkal mindenesetre összemostuk a két szintet. Amikor azt írtuk plakátokra, hogy »Nem veheted el a magyarok munkáját!«. Így, tegeződve. Magyar nyelven. Azt hiszem, nem tettünk kellő különbséget a szükséget szenvedő ember, az áldozat és az áradat, a folyamat között. Utóbbit meg kell akadályozni a magyar határon, az európai határokon, azt viszont, hogy hús-vér embereket utáljanak, nem engedhetjük meg magunknak.

Az Index megkereste az Emmit, hogy megtudja, valóban ezt mondta-e Balog Zoltán, és ha igen, akkor korábban itthon miért nem hangoztatta-e ezeket a nézeteit. Az Emmi részletesen nem válaszolt a kérdéseinkre, mindössze elküldték annak a tavaly nyári cikkünknek a linkjét, amiben arról írtunk, hogy a miniszter a University College London előadásán azt mondta, hogy a plakátok nem az ő ízlése szerint valók.

Mellesleg azért Balog Frankfurtban nem támadta ennél jobban kormánya döntéseit, szerinte Magyarország ma ugyanazokat az értékeket védi, mint a rendszerváltáskor a határok megnyitásával, a szabadságot. Ráadásul szerinte sokkal humánusabb most visszafordítani a menekülteket, mint beengedni őket, és pár év múlva kitoloncolni. A teljes beszámolót itt olvashatja el.