Az Oktatási Hivatal mégis megtalálta Farkas Flórián érettségijét

D  TT20151201017
2016.03.09. 11:12 Módosítva: 2016.03.09. 11:12
Új fejlemény Farkas Flórián 2001-es érettségije körül: egy nappal azután, hogy megírtuk, az országos nyilvántartásban nincs nyoma Farkas Flórián érettségijének, az illetékes Oktatási Hivatal (OH) mégis megtalálta az erről szóló információkat. Farkas Flóriántól a tévedésért elnézést kérünk.

Az OH korábban közérdekű adatigénylésünkre azt közölte, hogy az 1998 utáni érettségi vizsgákat tartalmazó nyilvántartásban, az úgynevezett KIR részeként működő „Központi Érettségi Bizonyítvány, Tanúsítvány és Törzslapkivonat nyilvántartásban” nem szerepel az országgyűlési képviselő Farkas Flórián neve. Ehhez képest most, hogy kedd este ezt megírtuk, helyreigazítás-kéréssel fordultak hozzánk, mert:

állításuk szerint újra rákerestek, és most mégis megtalálták.

„Az újabb információk (év, iskola neve) alapján ugyanis sikerült azonosítani a keresett érettségi bizonyítvány és a törzslap számát, megvan a kiállítás pontos dátuma és a vizsgabizottság elnökének neve is” – áll az OH levelében.

Így ma már kétséget kizáróan megállapítható, hogy Farkas Flórián képviselő úr számára a Budakalász Gimnáziumban 2001. június 27-én érettségi bizonyítványt állítottak ki.

 – írják.

Indoklásuk szerint tehát a KIR-ben végig ott volt a keresett adat, csak azt nem találták meg, most viszont, hogy már tudták, pontosan hol kell keresni, mégis meglett.

„Az Oktatási Hivatal részéről őszintén sajnáljuk, hogy előző adatkérésükre nem tudtunk pontos adatot adni Önöknek, de erre fel is hívtuk a figyelmet”. Arra hivatkoznak, hogy túl erősen fogalmaztunk, hiszen ők korábban is csak azt írták: „az, hogy a Hivatal nyilvántartásában az Érintett számára kiállított érettségi bizonyítványra vonatkozó adatok nem szerepelnek, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az említett személy érettségi bizonyítvánnyal rendelkezzen”. 

Valóban, azonban ezt az OH korábbi levele alapján mégis ki lehetett zárni. Elvileg lehetséges lett volna, hogy a miniszterelnöki biztos 1998 előtt érettségizett le, erről az időszakról ugyanis nincs nyilvántartás. Miután azonban Farkas maga közölte, hogy 2001-ben tett érettségit, megfelelő adatszolgáltatás esetén szerepelnie kellett volna a nyilvántartásban – ezért írhattuk azt, hogy a miniszterelnöki biztosnak nincs államilag elismert érettségije.

Az Oktatási Hivatal tévedésének elismerése után kiderült, hogy ezt megalapozatlanul állítottuk,

ezért Farkas Flóriántól elnézést kérünk.

Az érettségi tényét az Indexnek most megerősítette a Budakalász Gimnázium igazgatója is. Seres Istvánné kikereste a vonatkozó dokumentumokat az iskola páncélszekrényéből, ezek szerint a „Farkas Flórián nevű, az Ön által megjelölt születési idejű tanuló 2001. évben a tavaszi vizsgaidőszakban tett eredményes érettségi vizsgát a Budakalász Gimnázium székhelyén”. Az igazgató az Indexnek azt írta, hogy az erről szóló jelentést annak idején nyomtatott formában két helyre, az Információs és Informatikai Központ, valamint az OKÉV Közép-Magyarországi Területi Iroda igazgatója részére is elküldte. „Tudomásom szerint iskolánkban mindenki jogszerű körülmények között kapta meg érettségi bizonyítványát. A törvényességért felelős érettségi elnökök közül senki sem emelt kifogást az érettségi vizsgák jogszerűségével kapcsolatban” – áll az igazgató levelében.

A valóság a ma rendelkezésre álló információk alapján tehát az, hogy Farkas Flórián érettségije a szabályoknak megfelelően szerepel az intézményi és az állami nyilvántartásban.

(Borítókép: Kovács Attila / MTI)