Döntött az AB: ki lehet perelni a Kehi-jelentéseket

DSZZS20150601205
2016.03.10. 12:23

Nem tarthatja vissza a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) az általa készített vizsgálati jelentéseket, a közérdekű adatigénylés elől nem térhet ki automatikusan – döntött szerdán az Alkotmánybíróság (AB), amely ezzel a Kúria jogelődje, a Legfelsőbb Bíróság (LB) 2008-as ítélete alapján mindennapossá vált gyakorlatot is felülírt. 

Akkor az LB arra az álláspontra jutott, hogy a Kehi nem kezelője a saját maga által készített jelentésnek. 

A Kehihez még 2013 októberében fordult Lengyel Szilvia, LMP-s képviselő, hogy megkaphassa „a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kar, Üllő, Dóra-major Tangazdaság működésével kapcsolatos ellenőrzésről készített vizsgálati jelentés másolatát, amely egyebek mellett a bérleti és bértartási szerződéseket, a készpénzforgalmat, az árbevétel elszámolását, a növényvédőszer- és üzemanyag-felhasználást, illetve a termőterületen megtermelt és könyvelt hozamok valószínűségét vizsgálta” – írta az Átlátszó.hu.

A Kehi a gyakorlatának megfelelően megtagadta a kérés teljesítését, emiatt Lengyel bírósághoz fordult, ügyvédjeként az LMP társelnöke, Schiffer András lépett fel.

A Fővárosi Törvényszék első fokon Schifferéknek adott igazat, másodfokon viszont a Fővárosi Ítélőtábla – ismét a 2008-as döntésre hivatkozva – a Kehi javára döntött.

Lengyel ezután a Átlátszó.hu jogi csapatának közreműködésével alkotmányjogi panaszt tett, amely szerint a Kehi saját hatáskörben készítette a jelentést, az a birtokában van, így nem lehet azt állítani, hogy ne lenne annak kezelője. Márpedig az állami feladatot ellátó szervek kötelesek a kezelésükben lévő adatot közérdekű adatigénylés esetén kiadni.

Az AB szerdán ezt az érvelést fogadta el.