Katolikus püspök titkára lett Orbán új protokollfőnöke

2016.03.11. 09:23
A kormányfővel közismerten jó viszonyt ápoló Pápai Lajos megyéspüspök civil munkatársa lett a Miniszterelnökség megbízott protokollfőnöke.

Az Index információi szerint néhány hete Kovács Tamást, a győri püspök korábbi titkárát nevezték ki a miniszterelnök megbízott protokollfőnökének.

sdf
Fotó: Ács Tamás / gyor.egyhazmegye.hu

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője megerősítette, hogy az idősebb generációhoz tartozó Ambrus Jenő, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Miniszterelnöki Programiroda protokoll főosztályának eddigi vezetője a továbbiakban miniszteri főtanácsadóként az állami protokollügyekkel, ezen belül főként a nemzeti ünnepek lebonyolításának rendjével foglalkozik.

A helyére érkező Kovács Tamás az elmúlt néhány évben Pápai Lajos győri megyéspüspök titkáraként dolgozott, és február 1-ig ő töltötte be a Győr Egyházmegyei Vagyonkezelő Központ igazgatói posztját is, de eddig egyik minőségében sem foglalkozhatott közvetlenül az országos politika és diplomácia szervezési ügyeivel.

A magyar katolikus vezetők közül Orbán Viktor Pápai Lajossal kiemelkedően jó viszonyt tart fenn, annyira, hogy tavaly személyesen vitte Győrbe a Magyar Érdemrend Nagykeresztje Polgári Tagozata kitüntetést, amit a megyéspüspök 75. születésnapja alkalmából tartott szentmisén a Nagyboldogasszony-székesegyházban adott át.

Orbán az ünnepségen azt mondta, hogy Pápai Lajos már „a '90-es években felkarolta a polgári erők nemzeti összefogását, mert az akkori fiatalokban a jóra törekvés tiszta szándékát látta”.